Presedintele AmCham, Sorin Mandrutescu: Fara lideri, Romania este inglodata in datorii si se lupta cu ineficienta sectorului de stat
- Redactia Hotnews
Romania inca se lupta cu ineficienta a ceea ce a mai ramas din sectorul de stat, amana an dupa an proiecte si este inglodata in datorii pentru generatiile urmatoare, in lipsa unor lideri curajosi si cu viziune, a declarat joi Sorin Mandrutescu, presedintele AmCham, citat de Mediafax.
“Ce inseamna viziune si curaj? In 1990, Polonia avea 42 miliarde dolari datorii externe si inflatie de 35%, iar Romania nu avea datorie externa si aproape 0 inflatie. Viziunea si curajul unui om ca Leszek Balcerowicz (autorul reformei economiei poloneze post-comuniste, n.r.), care acum 20 de ani ᅡscandalizaᅡ establishmentul timpului prin terapia de soc aplicata, ar putea fi un raspuns.
Rezultatul dupa 20 de ani? Romania este o tara care inca se lupta cu ineficienta a ceea ce a mai ramas din sectorul de stat, care amana an dupa an proiecte ca privatizarea pe o bursa, altfel muribunda, a companiilor de stat sau managementul privat, inglodata in datorii pentru generatiile urmatoare. Polonia? Nu a stiut ce inseamna criza in ultimii trei ani, iar economia s-a dublat in ultimii 20 de ani. Aceasta inseamna sa ai viziune si curaj pentru tara ta” , a spus presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), la Business Forum 2012, organizat de Institutul Aspen.
In opinia sa, solutia ar fi “o singura Romanie”, cu oameni politici care lucreaza impreuna cu mediul de afaceri si cu partenerii sociali in vederea identificarii solutiilor moderne de crestere a competitivitatii, de alegere inteligenta a prioritatilor si nu irosirea resurselor in proiecte electorale, precum terenuri de sport in panta, axarea pe educatie moderna, pe industrii cu valoare adaugata mare, investitii in inovatie, in potentialul agricol, cu un mediu investitional prietenos, debirocratizat, cu o administratie si o legislatie orientate spre nevoile investitorilor.
Toate acestea plecand de la un leadership real, bazat pe competenta, integritate, deschis catre lume si dialog si care sa arate compasiune pentru cei care sunt in nevoie, potrivit sefului AmCham.
“Ce ar trebui de fapt sa se afle zilnic pe agenda publica sunt cuvinte ca deficit, fiscalitate, crestere economica, competitie si competitivitate, curs, politici monetare, inovatie, educatie si altele de acest gen (…) Termeni ca stabilitatea si predictibilitatea, desi au sfarsit prin a fi folositi pana la uzura (…) sunt ceea ce intereseaza oamenii de afaceri, ca dialogul real, de continut si constant, nu unul formal, dar neaparat dus in fata camerei de luat vederi. Este cel care poate umple golul existent intre cele doua Romanii – cea politica si cea economica”, a adaugat Mandrutescu.
AmCham Romania este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri, cu o contributie semnificativa in procesul de consultare asupra legilor si reglementarilor cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. AmCham Romania reprezinta 300 de membri – companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si aproximativ 200.000 de locuri de munca create.