Sari direct la conținut

Președintele Columbiei vrea legalizarea cocainei la nivel mondial și insistă că „nu este mai rea decât whiskyul”: „S-ar vinde ca vinul”

HotNews.ro
Presedintele columbian Gustavo Petro, Foto: Chepa Beltran/VWPics / Sciencephoto / Profimedia
Presedintele columbian Gustavo Petro, Foto: Chepa Beltran/VWPics / Sciencephoto / Profimedia

Cocaina nu este mai rea decât whiskyul și este ilegală doar pentru că provine din America Latină, a declarat președintele columbian Gustavo Petro în timpul unei ședințe de guvern transmise live, potrivit AFP.

Columbia este cel mai mare producător și exportator de cocaină de pe mapamond, în special către SUA și Europa, și se luptă de decenii cu traficul de droguri.

În timpul unei ședințe de guvern de șase ore, prima transmisă live vreodată, președintele de stânga al Columbiei a spus despre cocaină că „este ilegală pentru că este făcută în America Latină, nu pentru că este mai rea decât whiskyul”.

„Oamenii de știință au analizat acest lucru. Cocaina nu este mai rea decât whiskyul”, a insistat Gustavo Petro, care susține că industria globală de cocaină ar putea fi „demantelată cu ușurință” dacă drogul ar fi legalizat la nivel mondial.

„Dacă vrei pace, trebuie să demantelezi afacerea (traficului de droguri)”, a adăugat liderul columbian. „Ar putea fi demantelată cu ușurință dacă legalizează cocaina în lume. S-ar vinde ca vinul”, a continuat oficialul.

Fentanilul „nu este produs în Columbia”

Petro a menționat că fentanilul „ucide americani și nu este produs în Columbia”, referindu-se la opioidul responsabil, potrivit datelor oficiale, pentru aproximativ 75.000 de decese în SUA în fiecare an. Situația a fost invocată de președintele Donald Trump pentru noile taxe vamale care vizează China, Mexic și Canada.

După ce a venit la putere în 2022, Petro a încercat să facă pace cu toate grupările armate care sunt implicate în traficul de droguri, în încercarea de a pune capăt unui conflict vechi de șase decenii.

Producția de cocaină din Columbia a atins un nivel record în 2023, când a crescut cu 53% și a ajuns la 2.600 de tone, arată datele Biroului ONU pentru Controlul Drogurilor și Prevenirea Criminalității.

INTERVIURILE HotNews.ro