Prestigioasa universitate MIT retrage un studiu care l-a înșelat inclusiv pe un câștigător al Premiului Nobel de anul trecut

Anul trecut, Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) promova cercetarea unui doctorand privind impactul inteligenței artificiale (A.I.) asupra forței de muncă, cercetare care i-a „impresionat profund” pe profesorii din domeniu. Acum, prestigioasa universitate se distanțează de această lucrare și solicită ca ea să nu mai fie publicată, relatează Gizmodo.
MIT a anunțat la finele săptămânii trecute că a revizuit lucrarea în urma unor îngrijorări și a concluzionat că aceasta ar trebui „retrasă din discursul public”.
Studiul intitulat „Inteligența artificială, descoperirea științifică și inovația în produse” a atras o mulțime de atenție și titluri în presă datorită concluziei că oamenii de știință care foloseau instrumente bazate pe A.I. erau considerabil mai productivi decât colegii lor care lucrau fără sprijin tehnologic – însă aceiași cercetători care făceau mai multe descoperiri erau semnificativ mai puțin satisfăcuți de munca lor.
Lucrarea a fost considerată o descoperire de referință, iar Daron Acemoglu, profesor la MIT și un laureat de anul trecut al Premiului Nobel pentru economie, a descris-o drept „fantastică”.
Însă concluziile nu au fost bine primite de toată lumea. Potrivit Wall Street Journal, un informatician cu experiență în știința materialelor s-a adresat profesorilor MIT cu întrebări legate de modul în care funcționa instrumentul de inteligență artificială folosit în experiment și cât de mare era, de fapt, contribuția sa la inovare.
Retractarea studiului, un moment „jenant” pentru MIT
Profesorii au transmis aceste îngrijorări universității, care a demarat un proces de revizuire ce a condus, în cele din urmă, la declarația MIT conform căreia „nu are încredere în proveniența, fiabilitatea sau validitatea datelor și nu are încredere în veridicitatea cercetării prezentate în lucrare”.
Instituția nu a detaliat ce anume era greșit în articol, invocând „legi privind confidențialitatea studenților și politica MIT”. Însă cercetătorul responsabil de lucrare nu mai este afiliat universității, iar MIT a solicitat retragerea lucrării de pe site-ul de preprinturi arXiv.
De asemenea, a retras articolul din procesul de evaluare al Quarterly Journal of Economics, unde fusese trimis pentru analiză și eventuală publicare.
David Autor, economist MIT care promovase lucrarea, a declarat pentru Wall Street Journal: „Mai mult decât jenant, este devastator”.
Este, de asemenea, o lovitură majoră pentru cercetarea privind impactul A.I. asupra forței de muncă. Lucrarea părea să indice că oamenii de știință fac mult mai multe descoperiri atunci când sunt asistați de inteligență artificială, sugerând o posibilă explozie a inovației științifice în viitorul apropiat.