Sari direct la conținut

Prețul acțiunilor Nvidia urmează să scadă dramatic

HotNews.ro
Nvidia, Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nvidia, Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cumpărarea unei acțiuni a Nvidia, vedeta bursei americane în ultimii doi ani, este pe cale să devină mult mai accesibilă pentru investitorii individuali, scrie Business Inisder.

Nvidia a anunțat miercuri o divizare de 10 pentru 1 a acțiunilor sale listate pe bursă, ceea ce înseamnă că prețul actual va fi împărțit la 10 și orice investitor care deține o acțiune a companiei va primi alte 9. Mutarea urmează să fie realizată în data de 7 iunie.

Ea nu va afecta în vreun fel acționarii actuali ai Nvidia din moment ce valoarea totală a portofoliului lor va rămâne la exact aceeași valoare prin prisma acțiunilor suplimentare primite.

Nici capitalizarea totală de piață a producătorului de cipuri, în prezent în valoare de 2,5 trilioane de dolari, nu va fi afectată în vreun fel. La începutul lunii martie Nvidia a devenit a treia cea mai valoroasă companie din lume, pe fondul creșterii spectaculoase a prețului acțiunilor sale în ultimii 2 ani.

Divizarea înseamnă doar că acționariatul companiei va fi împărțit în părți mai mici.

Conducerea Nvidia a justificat mutarea prin faptul că dorește ca acțiunile sale să fie mai accesibile propriilor angajați, dar și investitorilor mai mici.

Prețul acțiunilor Nvidia a ajuns la peste 1.000 de dolari

Divizările de acțiuni nu sunt neobișnuite, mai ales când prețul lor crește puternic în perioade relativ scurte de timp. Tesla, de exemplu, a făcut două divizări de acțiuni din 2020 încoace, din considerentul respectiv.

În cazul Nvidia, prețul acțiunilor sale a crescut cu aproximativ 550% din ianuarie 2023 pe fondul entuziasmului uriaș față de tehnologia inteligenței artificiale. Iar Nvidia domină autoritar piața unităților de procesare grafică (GPU) avansate de care sistemele A.I. au nevoie pentru a-și efectua calculele complexe.

Divizarea acțiunilor le face mult mai accesibile investitorilor individuali sau cu bugete mici, ceea ce poate contribui la creșterea ulterioară a prețurilor din cauza majorării cererii.

Investitorii au anticipat deja acest lucru și imediat după ce Nvidia a făcut anunțul miercuri, prețul acțiunilor sale a urcat cu până la 10% și ajungând la 1.040 de dolari per acțiune în momentul publicării acestui articol. Acțiunile divizate urmează să fie tranzacționate începând cu data de 10 iunie.

Mutarea vine în contextul unor zvonuri că Nvidia ar putea fi adăugată în indicele Dow Jones Industrial Average, unde s-ar alătura ceilorlalți giganți tech ca Apple, Amazon și Microsoft.

Acest lucru i-ar lărgi semnificativ baza de investitori prin faptul că ar permite investițiile pasive în Nvidia prin indicele alcătuit din acțiuni ale celor mai puternice 30 de companii americane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro