Sari direct la conținut

Prețul acțiunilor Volkswagen scade după anunțarea unui parteneriat cu americanii de la Rivian

HotNews.ro
Prețul acțiunilor Volkswagen scade după anunțarea unui parteneriat cu americanii de la Rivian
Logoul Volkswagen (Photo Central / Alamy / Profimedia Images)

Acţiunile Volkswagen au scăzut miercuri dimineaţă, în urma anunţului celui mai mare producător auto european că va investi până la cinci miliarde de dolari ca parte a societăţii mixte cu firma americană Rivian Automotive Inc, transmit agențiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

La Bursa de la Frankfurt acţiunile VW înregistrau un declin de 1,4%. Anunţul indică valoarea activelor Rivian în software, un domeniu în care Volkswagen este în urmă, în condiţiile în care subsidiara sa de software, Cariad, înregistrează de ani de zile pierderi.

Totuşi, analiştii de la Bernstein susţin că investitorii sunt îngrijoraţi de valoarea investiţiei, în urma reducerii cheltuielilor de capital ale Volkswagen.

„Deşi tranzacţia are sens din punct de vedere strategic, credem că investitorii ar fi preferat ca VW să vândă active, nu să le cumpere”, apreciază analiştii.

În urma înfiinţării societăţii mixte, Volkswagen va avea acces direct la tehnologia Rivian pentru vehicule electrice (EV), pe care o va implementa la maşinile sale electrice.

Iniţial, grupul Volkswagen va investi în Rivian un miliard de dolari, urmând să majoreze investiţia cu până la patru miliarde de dolari.

Volkswagen vrea să facă o mașină electrică low-cost

Luna trecută, Volkswagen a anunţat că va dezvolta un vehicul electric low-cost, în valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a concura cu rivalii din China.

Obiectivul grupului german este de a produce vehicule electrice (EV) la un preţ de aproximativ 20.000 euro (21.746 dolari), premiera mondială fiind planificată în 2027, a informat VW.

„Este vorba despre mobilitatea electrică entry-level din Europa pentru Europa. În acest scop, combinăm un angajament clar faţă de Europa ca locaţie industrială, o politică industrială europeană şi, în cele din urmă, acţionăm în interesul clienţilor europeni”, a afirmat directorul general al Volkswagen, Oliver Blume.

În pofida preţului scăzut, modelul planificat va stabili standarde în ceea ce priveşte tehnologia, designul şi calitatea, a promis şeful mărcii Volkswagen, Thomas Schaefer.

Vehiculele electrice şi hibride sunt mai scumpe decât cele alimentate cu motoare cu combustie internă, iar producătorii auto europeni vor să lanseze modele mai ieftine, pentru a contracara concurenţa din China.

Comisia Europeană a anunțat mai devreme în cursul acestei luni că dorește să majoreze semnificativ taxele vamale pentru importurile de mașini electrice din China, argumentând că acestea reprezintă o formă de concurență neloială din cauza subvențiilor masive primite de producătorii auto chinezi din partea guvernului de la Beijing.

INTERVIURILE HotNews.ro