Prețul aurului a depășit pentru prima dată 3.000 de dolari pe uncie. La Banca Angliei, pentru a retrage fizic aur, timpul de așteptare a crescut de la câteva zile la opt săptămâni

Prețul aurului a depășit pentru prima dată peste 3.000 de dolari pe uncie troy (31,1 grame), în vreme ce investitorii privesc cu incertitudine la politicile președintelui Trump de a taxa importurile, asta pe fondul temerilor privind încetinirea economică a SUA. Pe partea cealaltă a oceanului, la Banca Angliei timpul de așteptare pentru a retrage lingourile stocate în seifurile BoE a crescut de la câteva zile la opt săptămâni, potrivit unor persoane familiarizate cu procesul, scrie Financial Times.
Aurul este adesea căutat de investitori ca un refugiu sigur în perioadele tulburi, iar prețul a crescut cu aproximativ 14% în acest an. În schimb, indicele S&P 500 a intrat într-o corecție joi, scăzând cu peste 10% în ultima lună, deoarece investitorii sunt îngrijorați de agenda economică a președintelui Trump.
Marile bănci, pornind de la JP Morgan sau HSBC transportă miliarde de dolari în aur cu avioane comerciale de la Londra la New York.
În mod normal, prețurile din cele două piețe (Londra și New York) sunt relativ sincronizate, deoarece comercianții pot livra aur între ei ori de câte ori există un decalaj de preț. Băncile joacă un rol important pe aceste piețe, ei fiind deținătorii lingourilor în seifurile lor, stocând aur pentru alte bănci din Londra.
În ultimii cinci ani, prețul metalului galben s-a dublat, doar în ultimele 12 luni majorându-se cu 39%. Având în vedere această tendință ascendentă și condițiile investiționale ideale, analiștii de pe Wall Street, J.P. Morgan, preconizează că prețul aurului va depăși 3.300 de dolari pe uncie în 2025.
90% dintre investitorii români aleg să achiziționeze produse de greutăți mai mari, începând cu lingouri de 20 de grame
Scăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina și Rusia, achizițiile record ale băncilor centrale și, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale președintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care prețul aurului a crescut atât de semnificativ. Aurul este un activ care strălucește în perioade de instabilitate politică și economică și devine o alegere din ce în ce mai comună în rândul investitorilor, inclusiv a celor români.
Potrivit reprezentanților Tavex România, 90% dintre investitorii români aleg să achiziționeze produse de greutăți mai mari, începând cu lingouri de 20 de grame. Logica este că dacă produsul este mai mare, prețul per gram de aur pur este mai mic. Această relație inversă derivă din costurile de ambalare și logistică, în special, întrucât aceleași condiții trebuie asigurate pentru lingourile de un gram precum în cazul celor de o sută de grame. Diferențele principale constau în lichiditate. Cu cât un produs este mai mic, cu atât este mai ușor de vândut.
„Aurul de investiții este unul dintre cele mai sigure instrumente din lume. Acesta poate fi cumpărat și vândut oriunde în lume, la un preț apropiat de cel internațional. Este important de înțeles, însă, că investiția în aur se realizează pe termen lung, de cel puțin trei ani. Totodată, aurul este un activ care să mențină puterea de cumpărare pe termen lung, dar este și un instrument de diversificare în cazul perioadelor de instabilitate. Aurul, precum acțiunile, obligațiunile și imobiliarele, prezintă anumite riscuri. O alocare de 5%-10% a portofoliului investițional către aur este considerată ca fiind suficientă pentru majoritatea investitorilor”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie Tavex România.
În cazul investitorilor români, aproximativ 80% dintre cei care investesc în aur fizic aleg lingourile. În Bulgaria, cele mai populare produse în rândul clienților bulgari în ultimul an au fost lingourile de 50 de grame de la rafinăria elvețiană Valcambi, monedele de o uncie troy (31,1 grame), în special Cangur Australian, și un clasic al monedelor istorice – 20 de franci francezi Napoleon al III-lea. Totodată, vânzările pe piața bulgară se realizează în proporție de 60/40 în favoarea lingourilor, un aspect explicabil prin diversitatea de gramaje disponibile, de la foarte mici la foarte mari, adaptate pentru orice buget.
Dincolo de aspectele legislative, se consideră că lingourile sunt mai sigure, întrucât vin sigilate în ambalaje vidate direct de la rafinării. Aceste ambalaje de plastic constituie certificatele lor de autenticitate. În cazul în care ambalajul ar fi deteriorat sub vreo formă, prețul de vânzare al lingoului scade, întrucât nu mai are statutul de produs investițional. Spre deosebire, monedele vin de la monetării în tuburi de câte 20 sau 25. Acestea sunt amplasate, ulterior, în capsule de plastic transparent pentru a le proteja. Cu cât produsele au o puritate mai ridicată de aur, cu atât acestea trebuie gestionate cu mai multă atenție, întrucât aurul este foarte maleabil.
Deși nu este o regulă, în general prețul monedelor de aur este ceva mai ridicat decât al lingourilor de aceeași greutate. Motivul constă în reprezentările intricate și atenția sporită acordată monedelor. În cazul unor serii limitate, precum monedele Lunar, Panda Chinezesc sau Cangur Australian, care își schimbă designul anual, prețul unei monede de aur de o uncie poate fi cu zece procente mai mare decât cel al unui lingou de o uncie. Atuul acestor serii limitate este că ele sunt realizate doar în anul în curs, căpătând, în timp, o valoare de colecție.
De asemenea, pe termen lung, aurul tinde să depășească randamentul obligațiunilor guvernamentale din SUA, sau chiar și randamentul anualizat al unor indici bursieri precum S&P500. Totodată, aurul de investiții este scutit de taxa pe valoarea adăugată (TVA) în Europa. Spre deosebire, bijuteriile nu au această excepție, iar prețul lor deviază semnificativ (uneori fiind dublu) față de prețul aurului conținut, motiv pentru care nu poate fi considerat o investiție.