Sari direct la conținut

Pretul futures al aurului la un nou maxim la Bursa din Sibiu

HotNews.ro

Pe piata Sibex, saptamana a debutat optimist pentru derivatele pe actiunile SIF5 evolutia acestora fiind una verde. Pe segmentul valutelor raportul euro/leu a evoluat, ca si pe piata interbancara, pe un canal ingust de pret, participantii asteptand publicarea ultimelor date si stiri din zona euro, se arata intr-un comunicat al Sibex.

Conform preturilor futures ale monedei unice inregistrate la Sibiu pe parcursul zilei, leul avea o usoara tendinta de intarire fata de moneda unica europeana, directie usor decorelata de cursul de referinta al BNR.

In sectorul derivate pe marfuri, cotatiile aurului au continuat sa creasca in conditiile in care pe pietele internationale estimarile privind scaderea valorii valutelor au determinat investitorii sa impulsioneze cererea de metale pretioase. De altfel, aceasta crestere a cererii a determinat atingerea unui nou nivel record al pretului unciei la Londra. La Sibiu aurul era cotat la ora 17:15 pe scadenta octombrie 2010 la 1.298 dolari/uncie, in crestere cu 2,6 dolari, respectiv la 1.296,7 dolari/uncie pe scadenta decembrie 2010, in urcare cu 6,4 dolari. Acestea reprezinta un nou nivel maxim pentru ambele scadente.

Derivatele pe actiunile SIF Oltenia au fost preferatele investitorilor atragand aproape 70% din totalul contractelor incheiate pana la ora 17:15. Participantii au realizat tranzactii pentru toate scadentele, cea mai lichida fiind decembrie. In ceea ce priveste directia preturilor, la debutul sesiunii s-a observat o evolutie mai degraba nehotarata, variatiile fiind modeste si testand atat teritoriul negativ cat si pozitiv. Apoi, dupa prima ora de tranzactionare, cresterile s-au intensificat si s-au impus ca directie de baza. Ca urmare DESIF5 decembrie cresteau cu circa 1% comparativ cu inchiderea de vineri. Speculatorii activi pe scadenta decembrie au tranzactionat pe un culoar de 205 puncte. Incepand de luni marja initiala pentru tranzactionarea unui contract futures DESIF5 este de 230 lei, ca urmare a cresterii cotatiei spot a SIF5 peste 1,44 lei/actiune.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average sedinta nu a fost una volatila, in lipsa unor date oficiale din economia americana si pe fondul unei evolutii echilibrate a indicelui pe pietele futures internationale. Directia dominanta de-a lungul zilei a fost totusi una pozitiva, pe fondul influentei de vineri de la bursa americana, unde DJIA a inregistrat o crestere importanta de 197,84 puncte. Dupa deschiderea de pe Wall-Street insa cotatia DEDJIA_RON a intrat pe teritoriu negativ, corelandu-se imediat cu directia din SUA. Numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate se situa la aproximativ 1.000.

Pe piata spot, segmentul SBX Rights a furnizat o lichiditate de 98.000 drepturi de preferinta Sibex, tranzactionate la un pret de 0,2 lei/drept. Dupa ce vineri cotatia acestora scazuse la 0,17 lei, debutul saptamanii a adus o crestere de 3 bani, semn ca exista inca un interes ridicat la cumparare. S-au mai inregistrat tranzactii si cu actiunile SBX, pretul unui titlu depreciindu-se cu 9 bani, la 1,43 lei/actiune. Volumul actiunilor Sibex transferate a fost de 12.000.

Lichiditatea de ansamblu a continuat sa fie una sub potentialul pietei, participantii fiind inca destul de prudenti. La ora 17:15 se puteau observa 3.700 contracte cu o valoare de 15,5 milioane de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro