Sari direct la conținut

Prețul petrolului explodează după reducerile surpriză ale membrilor OPEC

HotNews.ro
Sediul OPEC, Viena, Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia
Sediul OPEC, Viena, Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia

Prețul petrolului a crescut luni, în urma anunțului șocant al membrilor OPEC, care au stabilit că vor reduce drastic producția începând cu luna mai, în încercarea de a ridica prețurile după prăbușirea recentă, potrivit AFP.

În total, opt dintre cei 23 de participanți la Opec+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și partenerii săi, au decis să își reducă volumele cu 1,16 milioane de barili pe zi, în frunte cu Arabia Saudită.

Anunțul a luat total prin surprindere piața, care se aștepta la un status quo, întrucât saudiții „semnalaseră public și privat”, până la reuniune, „că nu au intenția de a interveni pentru moment”, au reamintit analiștii de la Eurasia Group.

„De obicei, ei trimit unul sau două baloane de încercare” înainte de reuniune pentru a testa reacția traderilor, a declarat Andrew Lebow de la Commidity Research Group. „Dar de data aceasta a fost o palmă peste față”.

Alianța a luat act de aceste „ajustări voluntare” ale producției luni, în urma unei reuniuni tehnice programate de mult timp prin videoconferință (JMMC). La unison cu membrii săi, aceasta a asigurat că este vorba de „o măsură de precauție pentru a susține stabilitatea pieței petroliere”.

Dar pentru analiști, este vorba mai ales de a culege „venituri suplimentare”, a comentat într-o notă Jorge Leon de la Rystad Energy.

Reducerile arată că OPEC va face totul pentru a „apăra un preț minim cu mult peste 80 de dolari pe baril”, a spus el, indiferent de criticile Statelor Unite și ale altor țări consumatoare îngrijorate de creșterea inflației.

Criza bancară a făcut ca prețul țițeiului să scadă în martie la cel mai de jos nivel din ultimul an, „un nivel inacceptabil pentru membrii OPEC”, a declarat pentru AFP Ibrahim al-Ghitani, expert în piața petrolieră din Emiratele Arabe Unite.

„Reduceri reale”

După această acțiune concertată a marilor producători de aur negru, reacția piețelor a fost imediată: cele două referințe mondiale au decolat cu aproximativ 8% la începutul ședinței, revenind la nivelul de dinaintea tumultului din sectorul bancar.

Petrolul Brent din Marea Nordului, principala referință europeană, cu livrare în luna mai, a închis în creștere cu 6,30%, la 84,93 dolari.

West Texas Intermediate (WTI), cea mai urmărită varietate americană, tot pentru livrare în luna mai, a câștigat 6,27%, la 80,42 dolari.

Irakul, Algeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kazahstan, Kuweit și Gabon vor face astfel reduceri importante începând de luna viitoare și până la sfârșitul anului 2023. Acestea variază de la 500.000 de barili pe zi (bpd) pentru Riad la 8.000 de bpd pentru Libreville.

Moscova și-a prelungit măsura de reducere cu 500.000 bpd până la sfârșitul anului 2023.

În total, volumul rămas în subteran va fi de „aproximativ 1,66 milioane de barili pe zi”, a precizat Opec.

„Cea mai mare parte a reducerilor va fi făcută de țările care produc la sau peste cotele lor, ceea ce înseamnă „reduceri reale ale ofertei” și o piață mai tensionată, au precizat analiștii DNB.

Alte țări ar putea, de asemenea, „să își anunțe propriile reduceri dacă vor considera (…) necesar”, potrivit vicepremierului pentru Energie, Alexander Novak, intervievat de televiziunea rusă Rossiya 24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro