Sari direct la conținut

Prețul petrolului scade după ce OPEC+ amână reuniunea de politică monetară

HotNews.ro
Sediul OPEC, Viena, Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia
Sediul OPEC, Viena, Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia

OPEC+ a amânat o reuniune ministerială care ar urma să discute reducerea producției de petrol pentru 30 noiembrie, de la 26 noiembrie, deoarece producătorii au întâmpinat dificultăți în a se pune de acord asupra nivelurilor de producție și, prin urmare, asupra posibilelor reduceri, au declarat surse din OPEC+, o amânare surprinzătoare care a făcut ca prețul petrolului să scadă, scrie Reuters.

Trei surse OPEC+ au declarat pentru reuters că acest lucru a fost legat de țările africane. OPEC+ a declarat, după ultima sa reuniune din iunie, că cotele de producție din 2024 ale Angolei, Nigeriei și Congo erau condiționate de revizuirile efectuate de analiști externi.

Reuniunea de duminică a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților precum Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+, era așteptată să ia în considerare noi modificări la un acord care limitează deja oferta până în 2024, potrivit analiștilor și surselor OPEC+.

„Incertitudinea nu este niciodată bună pentru piețele financiare, piețele trebuind acum să aștepte mai mult timp pentru a obține claritate cu privire la ceea ce face OPEC+ anul viitor”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

„Amânarea reuniunii arată, de asemenea, că există unele puncte de vedere diferite în rândul participanților la grup.”, adăugă el.

Țițeiul Brent a scăzut ultima dată cu 3 dolari pe baril, sau aproape 4%, tranzacționându-se sub 80 de dolari. Prețul a scăzut de la aproape 98 de dolari la sfârșitul lunii septembrie, presat de creșterea ofertelor și de îngrijorarea privind cererea și o potențială încetinire economică.

Vicepremierul rus Alexander Novak și ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, au fost de acord să amâne reuniunea, a declarat o altă sursă OPEC+, citând probleme în jurul altor producători.

Reuniunea de duminică ar fi trebuit să se desfășoare la sediul OPEC de la Viena.

OPEC a anunțat întârzierea într-o declarație care nu a menționat dacă grupul se va reuni online sau personal pe 30 noiembrie,deși trei delegați au spus că se așteaptă ca reuniunea să aibă loc personal la Viena.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro