Sari direct la conținut

Prima fabrică de anvelope cu emisii zero din lume, construită la Oradea

HotNews.ro
Prima fabrică de anvelope cu emisii zero din lume, construită la Oradea
Prima anvelopa la Nokian Tyres Romania

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă Nokian Tyres un împrumut de 150 de milioane de euro pentru construirea în România a primei fabrici din lume care va produce anvelope de autoturism, fără emisii de dioxid de carbon (CO2). Finanțarea companiei finlandeze Nokian Tyres are drept scop construirea unei fabrici de ultimă generație în nord-vestul României, la Oradea.

„Colaborarea noastră cu Nokian Tyres va contribui semnificativ la dezvoltarea zonei de nord-vest a României”, a declarat vicepreședintele BEI Ioannis Tsakiris. „De asemenea, va face regiunea mai atrăgătoare pentru alți posibili investitori.”

Fabrica de la Oradea va avea în jur de 100.000 de metri pătrați și se va baza pe energie verde obținută din surse cu zero emisii CO2, inclusiv energie verde produsă local, precum și pe tehnologii avansate, pentru a preveni emisiile de CO2, care determină schimbări climatice.

Uzina va produce până la 6 milioane de anvelope anual, odată ce va atinge capacitatea maximă în 2027. Operațiunile comerciale vor începe în prima parte a anului 2025 iar capacitatea se va mări gradual în 2026. Amplasamentul va include și un depozit pentru distribuția de anvelope.

„Fabrica noastră din România va fi un reper în industria de profil și va avea o abordare holistică a durabilității, ceea ce va include utilizarea doar de surse de energie fără emisii de CO2 și de procese extrem de automatizate, eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat Leena Kaipainen, vicepreședintă și trezorieră a grupului Nokian Tyres.

Fabrica Nokian Tyres România de la Oradea, investiție de 650 milioane euro, a produs prima anvelopă de test pe data de 1 iulie, iar producția comercială de volum va porni la început de 2025, anunță compania.

Fabrica este în faza de test a producției, pentru a vedea dacă aparatura instalată funcționează bine. Pentru demararea producției a fost adusă o echipă de 60 de oameni.

INTERVIURILE HotNews.ro