Sari direct la conținut

Prima reacție a lui Ciolacu după reșaparea OUG 13 în Senat. Liderul PSD pasează responsabilitatea la PNL

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă în Parlament, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă în Parlament, Foto: Inquam Photos / George Calin

​Marcel Ciolacu pasează la PNL responsabilitatea pragului valoric pentru abuz în serviciu. Mai exact, liderul PSD îi cere ministrului liberal al Justiției „să prezinte public o variantă de reglementare adecvată”.

„Ministerul Justiției trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept. PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție. Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Dezincriminarea abuzului și neglijenței în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 250.000 de lei este asumată de Coaliție, a declarat pentru HotNews.ro, președintele comisiei Juridice din Senat, senatorul PNL Cristian Niculescu Țăgârlaș.

Senatorul PNL a explicat că amendamentul însușit de către Comisia Juridică are la bază o decizie a Coaliției de duminică seară, care i-a fost comunicată pe mail. Ședința Coaliției a avut loc în cerc restrâns duminică seara, iar la ea au participat Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Cătălin Predoiu. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, ar fi transmis mai departe către grupul parlamentar al PNL directiva ca amendamentele să fie trecute cu votul PNL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro