Sari direct la conținut

Prima sportivă transgender va participa la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024

HotNews.ro
Valentina Petrillo / Foto: JB Autissier / Panoramic / Profimedia
Valentina Petrillo / Foto: JB Autissier / Panoramic / Profimedia

Valentina Petrillo (50 de ani) este prima atletă transgender care va participa la Paralimpicele de la Paris. Sportiva cu deficiențe de vedere va reprezenta Italia la probele de 200 și 400 de metri pentru femei. Petrillo și-a făcut tranziția în 2019, după ce a câștigat 11 titluri naționale la categoriile pentru bărbați, conform Reuters.

Președintele Comitetului Internațional Paralimpic (IPC) a declarat că Petrillo este binevenită la Paris și că își dorește să vadă „lumea sportului unită” în politicile pentru persoanele transgender. 

Deși organismele de conducere din mai multe sporturi au înăsprit regulile de participare pentru atleții transgender la competițiile feminine, comitetul de la Paralimpice permite unei persoane recunoscute legal ca femeie să concureze la această categorie.   

„Încă mi-e greu să rămân cu picioarele pe pământ, pentru că șansa mea la Tokyo a fost ratată la limită. Voi începe să mă gândesc la Jocurile de la Paris doar atunci când voi ajunge în Franța”, a spus Petrillo luni.

Sportiva a fost diagnosticată la 14 ani cu sindromul Stargardt, o afecțiune care duce la pierderea progresivă a vederii. În prezent, abilitățile de vedere ale lui Petrillo sunt limitate la 1/50 din gama normală. 

Jocurile Paralimpice de la Paris din 2024 vor avea loc în perioada 28 august – 8 septembrie. Echipa României va fi reprezentată de șase sportivi la judo, ciclism și tenis de masă. 

INTERVIURILE HotNews.ro