Primul concert The Bad Plus in Romania pe 27 noiembrie la Jazz Nouveau, in Control Club.
- Redactia Hotnews
The Bad Plus sunt dovada ca jazz-ul american mai are inca multe de spus. Cei 3 muzicieni din Minneapolis, Minnesota – Ethan Iverson (pian), Reid Anderson (bass) si Dave King (tobe) sfideaza granitele dintre genuri, mizand pe libertatea improvizatiei. Trio-ul american combina jazz-ul modern de avangarda cu elemente pop si rock, sau mixeaza cu succes sensibilitatea jazz-ului post-60’s cu indie rock, reusind sa castige astfel, de-a lungul timpului, aprecierea criticilor de specialitate, dar si un numar impresionant de fani in intreaga lume.
Cititi in continuare un interviu acordat de Reid Anderson, basistul grupului, in exclusivitate pentru Hotnews.ro
Cel mai recent disc al vostru, „It’s Hard” (2016), este realizat din cover-uri. Ce elemente cautati intr-o piesa pe care decideti sa o reinterpretati?
Noi alegem piesele care ni se par interesante si pe care credem ca le putem adapta stilului nostru de a canta. O astfel de piesa trebuie sa contina insa o tema care sa ramana recognoscibila, indiferent de modul in care noi am deconstrui-o ulterior. Cand ne hotaram asupra unei piese, cel mai mult conteaza sa simtim ca vom reusi sa ne-o insusim, sa o facem „a noastra”.
Muzica voastra se bazeza in mare masura pe improvizatie. In timpul sesiunilor de studio, cum alegeti acea varianta finala, din restul inregistrarilor?
In cazul nostru, nu cred ca exista o varianta finala, ci doar interpretari inspirate, sau neinspirate. Cand simtim ca am obtinut un track reusit, mergem mai departe dar, de obicei, acesta se afla printre primele seturi de inregistrari.
E adevarat ca abordati piesele diferit de fiecare data cand le cantati?
Da, dar in mare parte, ceea ce facem noi nu difera prea mult de maniera standard de a canta jazz. Fiecare piesa are propria-i structura, peste care noi construim si in interiorul careia improvizam liber, urmarind insa intotdeauna sa pastram o forma clara si sa ramanem dedicati piesei in sine.
Spuneti-ne cateva cuvinte despre colaborarea voastra cu saxofonistul Joshua Redman, pe care l-am avut invitat si noi anul trecut in concert la Bucuresti si care a cucerit cu muzica sa publicul de aici.
Joshua este un muzician exceptional si a ne-am bucurat enorm sa cantam cu el. Am abordat proiectul „The Bad Plus Joshua Redman” (2015) ca un band care il includea si pe Joshua si impreuna am compus muzica pentru acel disc.
Alti muzicieni cu care intentionati sa colaborati in viitor?
Recent am sustinut un concert altaturi de Bill Frisell, cu piese din muzica scrisa de el in perioada 1985-1995. Bill este unul dintre idolii nostri si ne dorim foarte mult sa lucram cu el din nou.
Sunteti un band foarte longeviv, cu o activitate desfasurata de-a lungul a 17 ani. Care credeti ca este cea mai mare realizare a voastra?
Faptul ca am putut demonstra ca un grup poate functiona perfect pe termen lung.
Faceti parte din acei muzicieni care mixeaza jazz-ul cu diferite alte genuri – clasic, rock, electronic. Cu toate astea, sunteti etichetati ca jazz trio. Cum stau lucrurile din punctul vostru de vedere?
Cuvantul „jazz” semnifica foarte multe lucruri si cred ca, in prezent, am trecut de mult dincolo de orice reguli ale genului, astfel incat devine din ce in ce mai dificil a discuta despre ce eticheta ni s-ar portivi. In masura in care suntem niste muzicieni care cunoastem foarte bine istoria jazz-ului si muzica traditionala, jazz trio este o eticheta corecta. Pe de alta parte, noi intotdeauna am incercat sa introducem propriile experiente de viata si influente diverse in muzica noastra. Cu toate astea, nu cred ca s-ar putea spune despre noi ca nu suntem un jazz trio.
Cum v-ati dori sa vedeti jazz-ul evoluand in viitor?
Am vrea sa vedem aparand cat mai multe formatii devotate jazz-ului si cu un sound propriu.
Cum va simtiti inaintea primului vostru concert in Romania?
Suntem nerabdatori sa descoperim noutatea acestor locuri si sa cunoastem publicul din Romania!
Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club in colaborare cu Twin Arts, care isi propune sa aduca in atentia publicului bucurestean artisti locali si internationali aflati din punct de vedere stilistic la confluenta dintre jazz si alte genuri muzicale.
Concertul are loc pe 27 noiembrie, ora 20:00. Accesul publicului se face de la ora 19:30.
Biletele costa 50 de lei si se pot cumpara online pe www.eventbook.ro
Detalii pe paginile de Facebook Control Club si Jazz Nouveau.
Video