Sari direct la conținut

Privilegiile parlamentarilor

HotNews.ro

Paralamentarii vor beneficia de o pensie de aproape 35 de miloane de lei si asta in conditiile in care pensionarii romanii se zbat in mizerie. Ca o comparatie, media venitului lunar al unui pensionar care a lucrat la stat este de 3,5 miloane de lei vechi ca sa nu mai vorbim de cei care au ramas cu pensii de la vechile CAP-uri.

Numarul acestora este de aproximativ 2 milioane si au pensii cuprinse intre 200 si 800.000 de lei vechi.

Legea statutului parlamentarilor le asigura senatorilor si deputatilor o batranete lipsita de griji financiare. In lege se prevede ca dupa un mandat, un senator sau deputat primeste o pensie de 17 milioane de lei, dupa doua – 25 de milioane si dupa trei – 34 de milioane.

Si a sta nu este tot pentru ca meseria de parlamentar este o adevarata mana cereasca, avand multiple avantaje, toate platite de contibuabulul roman. Cazare la hotel, masina de serviciu, birou parlamentar, secretara, consilieri si sofer sunt doar inceputul pentru un demnitar care lucreaza la Parlamentul Romaniei. Dintre toate, cea mai scumpa este cazarea.

Pentru dormitul unui sigur parlamentar la hotel platim peste 700 de milioane de lei vechi pe an. In patru ani aproape trei miliarde, echivalentul a doua apartamente de 50.000 de dolari in Capitala.

Deasemnea fiecare beneficiaza de un abonament pentru mobiul de 20 de dolari, care include convorbiri de 400 de minute pe luna. Alesilor insa nu le sunt de ajuns cele 400 de minute si lunar mai trebuie sa scoatem din buzunar sute de milioane pentru a le satisface pofta de vorba.

Exemplul lui Lazlo Borbely este cat se poate de clar: pentru convorbirile sale peste abonament s-au platit in patru ani alte 691 de milioane de lei vechi.

Parlamentarii beneficiaza si de un fond de cheltuieli de 307 milioane lei vechi pe an pentru activitatea in circumscriptia electorala. La toate acestea se adauga un salariu anual de 400 de milioane de lei, facilitate pe toate mijloacele de transport atat in tara, cat si in strainatate, iar la cerere ei pot beneficia de bilete de odihna si tratament.

Doar Camera Deputatilor numara 332 de membri, iar suma cheltuita anual de acestia este de 571,4 miliarde lei.

Statutul parlamentarilor ale carui articole vizeaza cuantumul pensiilor, al diurnelor si facilitatilor a fost votat tacit intr-o sedinta a Parlamentlui anul trecut.Legea a starnit numeroase controverse atat in mass media cat si in randul societatii civile.

Statutul a fost trimis presedintelui tarii, Traian Basescu pentru contestare, acesta, la randul sau a sesizat Curtea Constitutionala. La sesizarea facuta de seful statului, Curtea Constitutionala a decis ca articolele care se refera la pensiile si privilegiile acordate parlamentarilor sunt in conformitate cu legea fundamentala.

Ca o ultima solutie, dupa ce presedidntele Traian Basescu a epuizat toate caile de acces. Guvernul este singurul care mai poate bloca privilegiile parlamentarilor. Executivul poate suspenda aplicarea statutului pe o perioada determinata printr-o ordonanta de ugenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro