Producatorii de alimente: "Costul resurselor de baza s-a triplat in ultimul an"
Industria alimentara, mai ales pe segmentul produselor din carne, se afla intr-un mare impas. Resursele de baza petru cresterea animalelor s-au scumpit chiar de trei ori, in ultimul an. Insa, preturile nu pot creste din cauza unor factori care influenteaza in mod neconcurential piata, potrivit declaratiilor lui George Horoi, vicepresedinte Agricola Bacau. Informatiile au fost furnizate in cadrul “Summittului Regional FMCG” organizat de revista Piata.
Horoi a prezentat o analiza a situatiei din industria alimentara sub titlul “experienta unui producator de alimente”. Astfel, acesta a aratat ca modificarile mediului economic mondial “au un impact chiar mai mare decat efectele integrarii in UE, spre exemplu, criza petrolului a determinat in ultimele luni cresteri alarmante ale constului resurselor”.
Costul resurselor de baza, precum cereale si substante proteice, s-a dublat si chiar s-a triplat din mai multe cauze:
- seceta prelungita care a afectat zone intinse ale globului
- folosirea resurselor de baza pentru fabricarea de biodiesel si bioetanol pe scara tot mai larga
- explozia consumului alimentar in tari cu populatie numeroasa si ritm de dezvoltare superior
In acelasi timp, din experienta companiei, reiese ca au aparut noi provocari:
- investitiile solicitate sunt foarte mari, intr-o perioada scurta de timp. Acestea sunt necesare pentru standarde ridicate de calitate, siguranta alimentara, confort pentru animale, protectia si conservarea mediului
- finantarile nerambursabile acopera doar 15-20% din necesar
- competitia cu firmele europene, care s-au dezvoltat si modernizat in decursul multor zeci de ani
Mediul concurential – deformat sau viciat?
Analiza realizata de compania amintita arata ca UE impune restrictii dure privind folosirea unor resurse (seminte modificate genetic, fainuri si grasimi de origine animala etc). Insa, pe piata mondiala se intalnesc produse care nu respecta standardele impuse.
La nivel national, producatorii care functioneaza dupa standardele UE intra in competitie, potrivit lui George Horoi, cu firmele care functioneaza desi se afla inca in “perioada de conformare”, asadar nu au aceleasi costuri de productie.
O alta problema sesizata de producatori este ca efortul pentru combaterea economiei gri nu este suficient.