Produsele de uz casnic au un impact negativ asupra calitatii aerului, potrivit unui studiu
O cercetare din SUA a ajuns la concluzia ca chimicalele din produsele de uz casnic contribuie la poluarea aerului din orase, unele dintre ele rivalizand cu emisiile generate de vehicule, scrieBBC.
Studiul s-a centrat pe compusii organici volatili (VOC), care alcatuiesc produsele pe baza de petrol, precum lichidele de curatare si vopselele. In momentul in care acestea ajung in aer, pot da nastere unor particule care afecteaza sanatatea celor din jur, potrivit acelorasi surse. Oamenii de stiinta sustin ca efectele acestora asupra calitatii aerului au fost subestimate de-a lungul timpului.
Pentru ca multe dintre aceste produse sunt folosite ca solventi (acetona, fixativ, produse de curatare), ele nu pot fi scoase din uz, pentru ca alternativa pentru multe dintre ele ar fi simpla utilizare a apei, care nu este la fel de eficienta in curatare. Cu toate ca nu le putem elimina total, ceea ce putem face este sa reducem folosirea lor.
Cercetatorii de la Universitatea Colorado au realizat masuratori de calitate a aerului, atat in locuinte, cat si afara lor si au analizat statisticile realizate de agentiile de reglementare. Pe baza acestor evaluari, au ajuns la concluzia ca aportul de compusi organici volatili emisi de consumatori si de produsele industriale este, cel mai probabil, de doua sau trei ori mai mare decat cel estimat pe baza testelor efectuate asupra calitatii aerului.
De asemenea, studiul sustine ca aceste rapoarte tind sa supraestimeze cantitatea de emisii generate de automobile si sa subestimeze rolul pe care il joaca produsele chimice in poluarea aerului. Din acest punct de vedere, cercetatorii isi propun sa atraga atentia asupra faptului ca discutiile cu privire la calitatea aerului ar trebui sa ia in calcul toate sursele poluarii, iar ca masurile care au in vedere poluarea generata de vehicule se adreseaza doar partial problemei.
„Acesta este un domeniu de cercetare neglijat, atentia publicului si a mass-media indreptandu-se asupra masinilor de afara, in detrimentul chimicalelor din locuinte”, a afirmat Robert Harrabin, analist de mediu al BBC.