Sari direct la conținut

Profitul Sberbank, cea mai mare banca a Rusiei, a scazut la jumatate in primul trimestru al anului, fata de perioada similara din 2014

HotNews.ro

Profitul net al celei mai mari banci a Rusiei, Sberbank, s-a redus cu peste jumatate in primul trimestru, la 30,6 miliarde ruble (533 milioane euro), scrie AFP.

Seful sau, Gherman Gref, membru influent al aripii liberale a echipei lui Vladimir Putin si un critic acerb al actualului guvern, a avertizat ca „2015 si 2016 nu vor fi cei mai simpli ani pentru economie si sectorul bancar”.

„Indicatorii macroeconomici s-au degradat in aprilie si nu vad o sursa de crestere care sa permita o schimbare de tendinta”, a spus acesta.

Pe langa retragerea masiva din depozitele bancare, panica financiara din decembrie a determinat banca centrala sa majoreze drastic dobanda de interventie. Pentru banci, actiunea s-a tradus in cresterea dobanzilor platite clientilor pentru depozite si o franare brusca a creditului.

Caderea abrupta a puterii de cumparare a gospodariilor generata de puseul inflationist a provocat intarzieri masive ale rambursarilor datoriilor, afectand un credit din cinci si 40% din cartile de credit, potrivit studiilor citate de presa rusa.

Sberbank, pe langa o scadere de 16% a veniturilor din credite, a trebuit sa faca un provizion de 115 miliarde ruble (2 miliarde euro) in primul trimestru din cauza degradarii portofoliului de credite.

A doua banca rusa, VTB, a fost si mai afectata, cu venituri legate de credite la jumatate si provizioane de 275,4 miliarde ruble (4,8 miliarde euro), care au aruncat bilantul pe rosu in primul trimestru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro