Sari direct la conținut

Proiectul de modificare a Codului Silvic a ajuns la Comisia Europeana: Consiliul Concurentei vrea sa stie daca ar fi ilegala interdictia ca un operator economic sa proceseze mai mult de 30% dintr-un sortiment de lemn scos pe piata

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

Consiliul Concurentei a anuntat marti ca a trimis o solicitare Comisiei Europene pentru a-si exprima opinia privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, in proiectul legii de modificare a Codului Silvic. Consiliul Concurentei a decis sa se consulte cu Comisia Europeana, in contextul in care mentinerea unei limitari la achizitia de masa lemnoasa ar putea reprezenta o incalcare a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

  • „Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei si-a exprimat, inca din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmitand obiectiile sale atat Guvernului (Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura), cat si Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specific, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor).

  • „Avand in vedere ca a fost trimisa spre promulgare o forma a legii ce contine prevederi care pot incalca legislatia comunitara in domeniul concurentei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atributiilor noastre, am transmis Presedintelui Romaniei o informare, atragand atentia aasupra acestui aspect”, a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta reaminteste in comunicatul transmis marti ca legislatia in domeniul concurentei, care este similara legislatiei Uniunii Europene, contine instrumente pentru depistarea si sanctionarea abuzului unei companii aflate in pozitie dominanta. De altfel, Consiliul Concurentei a sanctionat compania Kronospan, activa pe piata prelucrarii lemnului, cu 3,5 milioane lei pentru abuz de pozitie dominanta. Sanctiunea a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea, in perioada urmatoare autoritatea de concurenta va finaliza analiza derulata pe piata lemnului si va face recomandari pentru imbunatatirea regulilor care guverneaza sectorul si functionarea Romsilva.

PNL a depus luni la Camera Deputailor, la comisia de specialitate, o serie de amendamente la Codul Silvic prin care se doreste scoaterea restrictiei potrivit careia un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Aceasta prevedere a generat foarte multe controverse, fiind unul dintre principalele motive pentru care presedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege pentru reexaminare in Parlament. Societatea civila a cerut pastrarea acestui prag si l-au acuzat pe Klaus Iohannis ca a retrimis legea in Parlament pentru scoaterea acestui articol, ceea ce ar avantaja firma Holzindustrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro