Sari direct la conținut

Proiectul legii unice de salarizare: CSM vrea ca interdictiile aplicate magistratilor sa fie extinse la toti bugetarii

HotNews.ro

Reprezentantii CSM au solicitat marti, la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Muncii pe tema proiectului de lege privind salarizarea unica, extinderea interdictiilor si incompatibilitatilor aplicate magistratilor la toate functiile platite de la bugetul de stat, au declarat pentru HotNews.ro surse participate la intalnire. In prezent, magistratii n-au voie sa faca afaceri, sa fie actionari sau administratori, sa joace la bursa etc. Reprezentantii Cartel Alfa spun insa ca nu sunt de acord cu propunerile CSM.

Potrivit surselor HotNews.ro, reprezentantii CSM au solicitat, la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Muncii, ca judecatorii de la judecatorii sa fie echivalati cu medicii primari si conferentiarii universitari. CSM a mai propus ca, in cazul judecatorilor de judecatorie, coeficientul de salarizare sa fie intre 8,5 si 10,5 salariul minim pe economie. Reprezentantii CSM au solicitat extinderea interdictiilor aplicabile magistratilor tuturor categoriilor de bugetari.

Nu putem fi de acord cu acest lucru. De exemplu, activitatea de invatamant nu presupune niciun secret de stat”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Pleiniceanu, reprezentant Cartel Alfa la negocieri.

Potrivit Legii 303 din 2004 privind statutul magistratilor, judecatorilor si procurorilor le este interzis: sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse; sa desfasoare activitati de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura; sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome; sa aiba calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Judecatorii si procurorii nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic. Judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice.

Potrivit art. 124 alin. 2 Constitutie (3), functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. Cu exceptia functiilor didactice in invatamantul superior, magistratii n-au voie sa desfasoare niciun fel de activitate remunerata nici la stat, nici in sectorul privat.

Nu vor salarii mai mici

Magistratii au mai solicitat ca trecerea de la actualul sistem de salarizare a procurorilor si judecatorilor la noul sistem creat de Legea unica sa nu insemne reducerea salariului net, ci sa presupuna cresteri salariale, a declarat marti, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, Dan Lupascu, membru CSM, citat de agentia Newsin.

Dorim ca trecerea de la vechiul sistem la noul sistem de salarizare sa nu scada salariul net, iar trecerea sa se faca prin cresteri salariale si nu prin indexari, pentru a mentine puterea de cumparare a magistratilor. Am propus, totodata, ca majoritatea sporurilor sa fie incluse in indemnizatia de baza„, a afirmat Lupascu.

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care au participat, marti, pentru prima oara la discutiile privind elaborarea legii salarizarii unice au mai solicitat ca si angajatii BNR si cei ai societatilor comerciale de stat care obtin venituri proprii sa fie inclusi in grila de salarizare a Legii unice, sustinand ca „Legea ar trebui sa includa toate categoriile din sistem”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro