Sari direct la conținut

Proprietarii Lukoil, actionari la americanii de la Vanco International, cu care exploateaza doua perimetre din platoul continental romanesc

HotNews.ro

Managerii Lukoil controleaza nu numai 30% din actiunile companiei petroliere, dar sunt si co-proprietari ai companiei americane Vanco International, care exploateaza perimetre din platourile continentale ale Ucrainei, Romaniei, Coasta de Fildes, Ghana si Guineea Ecuatoriala, scrie Vedomosti.

Presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, si adjunctul acestuia, Leonid Fedun, detin actiuni ale intreprinderii, precum si o serie de alte active, inclusiv participatii la fondul de investii Kapital, precum si la 10 companii ale grupului Vano. Printre acestea figureaza Vano Overseas Energy Limite.

Pana in 1973, Vanco s-a ocupat de proiecte de forare la mare adancime in Texas si Louisiana, apoi a iesit pe piata internationala.

Din cele cinci proiecte lansate in acest context, Lukoil nu participa la doua, in Guinea si pe segmentul Pricherchensk al Ucrainei din Marea Neagra.

Celelalte trei vizeaza doua blocuri pe platoul continental al Cote d’Ivoire, in Ghana si pe recent castigatul platou al Romaniei din Marea Neagra.

La sfarsitul lunii februarie a acestui an, compania rusa LuKoil a semnat un contract cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) pentru explorarea si dezvoltarea a doua perimetre din platoul continental al Marii Negre, informeaza Reuters. Lukoil detine 80% din consortiul care a castigat concesiunea pentru explorarea perimetrelor Rapsodia Est si Trident aflate la 60-100 de kilometri de coasta. Restul de 20% din consortiu este detinut de o companie americana, Vanco International.

Suprafata totala a celor doua blocuri este de 2.000 kilometri patrati.

In vara anului trecut, compania rusa Lukoil, in parteneriat cu americanii de la Vanco International, a primit dreptul de explorare a doua perimetre din platoul continental al Marii Negre castigat in urma procesului cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie. Potrivit Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), alte doua perimetre au fost atribuite grupului britanico-roman Melrose Resources-Petromar Resources. Un alt perimetru a fost castigat de compania Petro Ventures Bv din Olanda.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro