Puiul romanesc, cu un copan in groapa
Scaderea cu 80% a vanzarilor lasa sa se vada la orizont perspectiva falimentului pentru mai multe ferme.
Producatorii asteapta ajutor de la guvern
Romanii au inceput sa fuga de carnea de pui ca de ciuma. Si asta in ciuda asigurarilor repetate ale autoritatilor si ale medicilor ca nu exista pana acum niciun caz de gripa aviara transmisa la om si nici riscul sa se contracteze virusul daca se mananca pui gatit la peste 60 de grade C.
Shaormeriile din Bucuresti au gasit o solutie sa nu ramana cu mancarea nevanduta. „Doriti de pui sau de vita?”, intreaba politos vanzatorii-bucatari. Raspunsul invariabil al clientilor: „De vita”. Se observa si la cele doua rulouri de carne care se perpelesc la foc: cel mai rosiatic (de vita) e atat de subtire ca se vede fierul din mijloc, cel de pui e aproape neatins.
Vanzari cu 80% mai mici
Daca restaurantele au gasit o solutie, nu acelasi lucru se poate spune despre crescatorii de pui, care nu se pot reprofila la fel de usor in cresterea vacilor sau a porcilor.
„Carnea de pui nu se mai vinde. Vanzarile au scazut, in medie, cu 80a-85a de cand a venit cel de-al doilea val de gripa aviara”, se plange Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. „Scaderea vanzarilor este mult mai puternica decat in toamna anului trecut, cand a aparut virusul aviar in Delta Dunarii”, sustin reprezentantii firmei Transavia.
Efectele: puii buni de taiat stau in ferme si ajung gaini batrane, crescatorii nu mai cumpara nici pui de-o zi si nici nu-i mai scot din oua. Iar depozitele frigorifice ale fermelor sunt aproape pline cu carne pe care nimeni nu o cumpara. Reprezentantul Agricola Bacau se plange ca, in doua saptamani, spatiile in care poate fi depozitata carnea de pui pentru care nu exista cerere vor da pe-afara.
In prezent, in depozitele firmei este pastrata productia din ultima luna si jumatate.
Ultimatum – fermele mai rezista maximum 6 luni
„Veriga cea mai importanta in cresterea puilor e vanzarea. Daca lipseste aceasta veriga, bulverseaza tot procesul”, explica Van.
In prezent, tot mai putine persoane cumpara carne de pui.
„Magazinele s-au aprovizionat saptamana trecuta. Marfa nu s-a vandut si n-au mai reinnoit comenzile. Sa scadem preturile n-are niciun rost, pentru aceste produse pur si simplu nu mai exista cerere”, sustine Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola International Bacau – unul dintre cei mai mari producatori din tara.
Daca, pentru moment, problemele din ferme se limiteaza la scaderea vanzarilor, curand acestea se vor transforma in pierderi sau chiar faliment pentru producatorii mai slabi.
„Noi am mai rezista inca sase luni. Insa pentru producatorii mai putin puternici e deja o problema”, spune reprezentantul Agricola International.
Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari este insa mult mai pesimist, chiar disperat. „Daca problema aviarei nu se rezolva intr-o saptamana, nu se mai poate face nimic pentru acest sector”, se plange Van. Potrivit acestuia, crescatorii negociaza cu autoritatile posibile solutii pentru ferme, in perioada cat consumatorii sunt inca panicati.
Printre acestea – majorarea subventiilor si achizitia de preparate din oua si pui de catre stat.