Sari direct la conținut

R. Zoellick: Rolul politicii monetare in cazul crizei datoriilor din Uniunea Europeana este limitat

HotNews.ro

Pe fondul tensiunilor de pe piete, care asteapta o decizie din partea Bancii Centrale Europene (BCE) la intrunirea acesteia de joi, Robert Zoellick, fostul presedinte al Bancii Mondiale, avertizeaza ca masurile de relaxare monetara pot face putine lucruri pentru a rezolva criza datoriilor din regiune, relateaza CNBC.

Zoellick a declarat luni pentru CNBC, in Singapore, ca politica monetara poate doar sa cumpere timp, aceasta neadresandu-se “fundamentelor economice”.

Dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a spus saptamana trecuta ca banca va face orice este necesar pentru a proteja zona euro de la colaps, vineri au existat speculatii ca autoritatea monetara din zona euro s-ar putea sa ia in considerare, printre alte masuri, si o reducere a ratei de dobanda si un nou program de lichiditate.

Cu toate acestea, Zoellick a spus ca cel mai important lucru in prezent este ca statele supraindatorate, precum Spania si Italia, sa implementeze reforme fiscale si structurale.

“Ele trebuie sa faca reforme. Germanii au dreptate, acestea (Spania si Italia) trebuie sa isi repare situatia fiscala, precum si reforme structurale pentru competitivitate”, a spus el.

Totodata, fostul lider al Bancii Mondiale a adaugat si faptul ca tarile din zona euro trebuie sa se asigure ca Spania si Italia au acces la finantare pentru a-si implementa reformele – prin intermediul unor masuri ca Mecanismul European de Stabilitate sau euro-obligatiuni.

“Cea mai dificila problema este evitarea neconcordantelor dintre timpul in care reformele isi vor face efectul si finantarea acestora”, a declarat el.

Aditional, Zoellick, a afirmat ca bancile spaniole si italiene aflate in dificultate trebuie sa fie recapitalizate. La inceputul acestei luni Uniunea Europeana a agreat sa imprumute pana la 100 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului bancar spaniol.

Rolul SUA in criza datoriilor

Cu privire la rolul Statelor Unite ale Americii in rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa, Zoellick a spus ca, in primul rand si cel mai important, America trebuie sa isi puna propriile finante in ordine.

“Tendinta este (…) de a mentine status quo-ul prin inactiune. Acest lucru nu va merge de aceasta data”, a spus el.

“Sunt peste 1.000 de miliarde de dolari reduceri de cheltuieli care trebuie facute in aparare si non-aparare daca nu se actioneaza.”

Pana la sfarsitul anului, daca presedintele Barack Obama si Congresul nu se vor intelege asupra tintelor de reducere a deficitului, o serie de cresteri ale taxelor si reduceri de cheltuieli trebuie sa fie facuta.

Daca SUA isi va acoperi deficitul bugetar, acest lucru va duce la o crestere a increderii pe pietele globale, a adaugat Zoellick.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro