Radu Ghetea, in Economistul: Interpretarea ANPC este următoarea: n-ai avut comisionul de risc şi acest comision nu mai este în lista noastră, atunci uiţi de el
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a acordat un interviu ziarului Economistul, in care vorbeste despre efectul Ordonantei 50/2010 si despre falimentul care ar putea insoti unele banci in cazul aplicarii actului normativ. „Interpretările ANPC nu pot fi aduse în justiţie. Hârtia pe care ne-a remis-o n-are putere de lege. În aceste condiţii, am solicitat modificarea actului normativ propriu-zis. Să se scrie în ordonanţă exact ce se doreşte. Din păcate, răspunsurile pe care ni le-a dat au fost constant negative. În aceste circumstanţe, am început să facem unele calcule”, spune presedintele comunitatii bancare.
Rezultatele sunt destul de sumbre, arata Radu Ghetea in interviul acordat cotidianului Economistul. „Dacă socotim că avem circa 25 de miliarde de euro, credit total la populaţie, adică dacă luăm în seamă numai 15 miliarde care ar fi afectate de un astfel de sistem, constatăm că băncile pierd între 3 şi 6 puncte procentuale. Înmulţind 15 miliarde cu 3 la sută sau cu 6 la sută, rezultă o pierdere de venituri pe care banca nu le mai realizează de la 400 până la 900 de milioane de euro pe an. A fost un calcul aproximativ”, mai arata Ghetea.
„În condiţiile în care ANPC nu a dat curs nici măcar propunerii noastre de a discuta aceste aspecte, Asociaţia Română a Băncilor a solicitat BNR să facă un calcul riguros. Pe baza informaţiilor cerute de băncile comerciale, BNR a comunicat că impactul pe anul 2010, deci, practic, o jumătate de an, se ridică la 569,4 milioane de euro. A fost o calculaţie exactă. Prin urmare, o pierdere de aproape 600 de milioane de euro numai pe o jumătate de an. Avem de-a face nu numai cu impactul asupra dobânzilor, ci şi cu cel asupra comisioanelor”, mai spune presedintele ARB.
Citeste intregul interviu in Economistul.