Sari direct la conținut

Radulescu, Banca Transilvania: Noul Cod Fiscal si Legea Salarizarii vor duce la cresterea deficitului iar BNR va reactiona, stimuland viteza de circulatie a banilor. Estimam un leu apreciat pana la 4.28/eur in urmatorii doi ani

HotNews.ro
Andrei Radulescu, BT, Foto: LinkedIn
Andrei Radulescu, BT, Foto: LinkedIn

Romania intra intr-un nou ciclu economic de crestere, iar Noul Cod Fiscal si Noua Lege a Salarizarii vor avea impact semnificativ atat asupra investitiilor si consumului, cat si asupra echilibrelor din economie. „Ma astept ca deficitul de cont curent sa creasca si Banca Centrala sa reactioneze la prevederile acestui nou Cod Fiscal”, a spus joi Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania, in cadrul unui seminar pe teme economice organizat de Finmedia. Potrivit economistului sef al BT, leul s-ar putea aprecia pana la 4,28 lei in 2017, iar cresterea economica ar urma sa urce la 4.8% in 2016 si 5.6% in 2017. Vezi prezentarea pe care Andrei Radulescu a avut-o joi la seminar.

Romania are nevoie sa faca reforme nu doar cand ii cer asta reprezentantii Fondului Monetar. Nu doar Romania ci toate economiile emergente. Vestul face reforme, iar SUA este statul care se reformeaza cu o viteza uluitoare, a mai spus Radulescu.

Economiei romanesti ii va merge bine pana la urmatoarea criza ciclica, aceasta putand veni tot din SUA, spre sfarsitul deceniului, crede economistul sef al BT. De ce e importanta economia americana pentru Europa si Romania? „Pentru ca PIB-ul SUA reprezinta circa 22% din cel mondial,iar 70% din PIB-ul american e reprezentat de consumul intern. Deocamdata, Statele Unite au o economie in revenire , iar daca astazi (joi), FED va incepe ciclul de crestere a dobanzii cheie, va fi semnalul cresterii randamentelor atat in State cat si in Europa. Este finalul banilor ieftini in economia mondiala”, mai spune Andrei Radulescu.

BNR va reactiona la noul cod fiscal si va mari dobanda cheie. Pentru ca, cu cat va accelera consumul si comertul (ca urmare a scaderii TVA de la inceputul lui 2016 si a cresterilor salariale), cu atat vor accelera importurile. Va creste deficitul iar BNR va reactiona, stimuland viteza de circulatie a banilor. „Ma astept ca BNR sa reduca tinta de inflatie la +/-2%”, mai spune Andrei Radulescu.

PIB de 150 miliarde EUR in 2014, locul 53 in lume si un grad ridicat de deschidere de peste 80%. Economia a intrat intr-un nou ciclu, dupa o ajustare severa (abia in 2014 PIB-ul real a revenit la nivelul din 2008). Ca incertitudini, Radulescu spune ca acestea sunt legate de politica FED, de tranzitia Chinei spre un nou model economic, de tensiunile geo-politice in Europa, dar si de riscul implementarii unor politici pro-ciclice si riscul politic pe plan intern.

Marea Recesiune (cea mai severa criza economico-financiara mondiala din ultimele decenii, declansata in 2007 in Statele Unite) si consecintele acesteia (resimtite si in prezent in economia mondiala) au avut impact nefavorabil asupra dinamicii factorilor de productie (in special asupra capitalului), mai crede Radulescu.

Potentialului economiei interne a fost puternic dependent pana la declansarea crizei mondiale de factorul capital. Totodata, accelerarea contributiei capitalului la dinamica PIB potential in perioada 2005-2008 nu a rezultat in ameliorarea contributiei productivitatii totale ci dimpotriva, aceasta s-a deteriorat an/an, din 2004 pana in 2012. Nu in ultimul rand, factorul munca a avut contributie negativa la ritmul PIB potential pana in 2012, pe fondul restructurarilor ample din economie, a rigiditatii pietei fortei de munca (inclusiv a nealinierilor intre cerere si oferta), dar si a migratiei.

Dinamica PIB potential a intrat pe o tendinta ascendenta din 2014, iar, in scenariul nostru central ne asteptam la o accelerare pe termen mediu, pana la un nivel de peste 4.5% an/an in 2017, intr-o distributie relativ echilibrata a contributiei factorilor de productie.

Acest scenariu ia in considerare doar prevederile din Noul Cod Fiscal, nu si aspectele mentionate din Noua Lege a Salarizarii. In acest context, de evolutie a economiei la un ritm peste potential ne asteptam la posibilitatea reactiei politicii monetare pentru a contracara riscul de acumulare de derapaje si a contribui la cresterea durabila a economiei.

Vezi in atasament prezentarea foarte consistenta a economistului sef al Bancii Transilvania

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro