Sari direct la conținut

Raport: Fluxurile ilegale de bani din Romania au inregistrat maxime in 2007 si 2009

HotNews.ro

Anii 2007 si 2009 au reprezentat perioadele in care fluxurile ilegale de bani au inregistrat maxime in Romania, se arata intr-un Raport al grupului american de analiza Global Financial Integrity. In 2009, banii ilegali au atins aproape 12 miliarde de USD. Raportul obtine datele avand ca surse FMI, Banca Mondiala, Banca Centrala, comparand intrarile de bani din tara A in Romania cu iesirile de bani din tara A avand ca destinatie Romania, dar si alte metode bazate pe modele matematice si vearificari incrucisate. Apoi se aplica filtre utilizate de FMI si Banca Mondiala si se obtin datele finale.

Descarca din atasament Raportul Integral

Sunt de asemenea utilizate date din cadrul balantei de plati a Romaniei, instrument care sintetizeaza pentru o perioada data de timp toate tranzactiile economiei cu restul lumii, fiind analizate in contrapartida cu balantele de plati ale altor economii. De asemenea, autorii raportului au calculat Modificarea Datoriei Externe (CED, in raport), aceasta fiind o versiune a metodei reziduale folosite de Banca Mondiala care priveste schimbarile care apar in datoria externa ca indicator al creditelor noi.

CED, mai pe scurt, numara iesirile brute de capital din tara. Gross Excluding Reversals (GER) este o metoda de calcul a iesirilor brute ilicite definite ca export sub-facturat sau import supra-facturat. HMN reprezinta banii fierbinti. Asta in termeni tehnici.

Practic si mai pe intelesul tuturor, sunt doua metode generale pentru a rula ilegal bani: CED si GER. Prima masoara banii provenind din coruptie, iar a doua – cei din afaceri licite, dar nefiscalizate – transferul in strainatate al profiturilor unei afaceri legale fara a mai plati taxele la stat – sau cei din afaceri ilicite. Tehnicile de calcul tin de econometrie si ar fi dificil de detaliat aici. Raportul mai arata care tara, la ce metoda e campioana. De pilda, chinezii utilizeaza cel mai frecvent tehnica inregistrarii eronate a fluxurilor de capital, (GER) in timp ce Malaiezia utilizeaza ambele canale, CED si GER, in proportii egale.

Prin flux ilicit, autorii numesc acele transferuri ilegal castigate, transferate sau utilizate fara sa fie inregistrate undeva si care conduc la acumularea de active externe de catre rezidenti. Ele pot implica insa castiguri prin mijloace legitime, cum ar fi profiturile unei afaceri legitime, dar banii sunt transferati in strainatate fara ca ei sa fie supusi taxarii.

Iesirile ilicite sunt in general generate de lipsa unei guvernari normale, de instabilitate politica si de coruptie.

Iesirile ilegale de bani pe plan global au urcat usor in 2010, cele mai mari cinci tari cu iesiri ilicite, cumulate in perioada 2000-2008, sunt China (2.180 de miliarde de dolari), Rusia (427 de miliarde de dolari), Mexic (416 miliarde de dolari), Arabia Saudita (302 miliarde de dolari), Malaiezia (291 de miliarde de dolari). Primele zece tari reprezinta 70 la suta din iesirile ilicite din toate tarile in curs de dezvoltare pe perioada 2000-2008.

Descarca din atasament Raportul Integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro