Sari direct la conținut

Raport FMI: Criza economica ar putea intra intr-o noua faza odata cu cresterea datoriei publice in tarile dezvoltate

HotNews.ro

Criza economica ar putea intra intr-o noua faza odata cu cresterea datoriei publice in tarile dezvoltate, acest lucru riscand sa compromita sistemul financiar mondial, se arata in raportul semestrial cu privire la stabilitatea financiara a lumii, publicat marti de catre Fondului Monetar International. „Deoarece cresterea economica a devenit mai puternica, amenintarile asupra stabilitatii financiare mondiale s-au atenuat, insa temerile pe care le suscita riscurile suverane ale tarilor dezvoltate ar putea compromite progresele inregistrate pe planul stabilitatii si prelungi marasmul creditului”, noteaza FMI.

  • FMI a revizuit in scadere costul crizei actuale pentru institutiile financiare mondiale, la  2.300 miliarde de dolari

Pentru a ilustra ameliorarea conditiilor sistemului financiar mondial, FMI a revizuit in

Cresterea nevoilor de finantare suverana a statelor risca sa se loveasca de o oferta de credit limitata si sa duca la o crestere a ratelor dobanzilor, agravand tensiunile de finantare pentru banci

Raport FMI

scadere estimarea costului crizei actuale pentru institutiile financiare mondiale, la aproape 2.300 miliarde de dolari, fata de 2.800 miliarde cu sase luni inainte.

Aceasta cifra corespunde costului pe care au fost nevoite sa le suporte, in perioada cuprinsa intre vara lui 2007 si finalul lui 2010, bancile si alte institutii financiare, americane, europene si asiatice, pe fondul scaderii valorii constatate sau estimate ale activelor financiare pe care le detin. Insa, aceasta ameliorare ar putea fi doar de moment.

Cresterea nevoilor de finantare suverana a statelor risca sa se loveasca de o oferta de credit limitata si sa duca la o crestere a ratelor dobanzilor, agravand tensiunile de finantare pentru banci”, mai spun oficialii Fondului. Toti acesti factori, se mai arata in raport, vor pune presiune pe profitabilitatea companiilor din sectorul privat, care isi va reveni cu dificultate atata timp cat cererea de credit ramane la un nivel scazut .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro