Sari direct la conținut

„Rasist, misogin, homofob, profesor”. Investigație Recorder despre un profesor care predă la trei școli din București 

„Rasist, misogin, homofob, profesor”. Investigație Recorder despre un profesor care predă la trei școli din București 
Cancelarie. Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul de psihologie Toni Șerban, care predă la trei licee din Capitală, are un comportament nepotrivit cu elevii, arată o investigație Recorder. În ciuda plângerilor făcute de elevi, părinți și chiar directori, el continuă să predea și în anul școlar 2024-2025, care abia a început. Profesorul spune că nu vede nimic greșit în comportamentul său. 

Profesorul Toni Șerban, care predă la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” și Colegiul Național „Victor Babeș” din București, are remarci rasiste, homofobe și misogine și jignește părinții și profesorii, arată o serie de email-uri, capturi de ercan ale unor mesaje și înregistrări audio-video, din 2019 și până acum, obținute de Recorder

„La prima oră din an, când voiam să-mi pun hanoracul pe mine, mi-a zis: «nu, lasă-l acolo, că se vede bine, îmi place ce văd»”, povestește o elevă că i-a spus profesorul. Într-o altă oră de psihologie, profesorul a scris pe tablă: „De ce bărbații se laudă cu sex oralul la femei și femeile nu?”.

Majoritatea mesajelor profesorului sunt făcute publice chiar de Toni Șerban, pe contul său de Facebook. El nu se ferește de superiorii săi, ba, din contră, chiar și în email-urile transmise către directori folosește același limbaj. 

Într-un mesaj către conducerea Liceului „Lucian Blaga”, profesorul afirmă despre elevii care merg la ore în „pantaloni scurți și șlapi” că sunt „niște delicvenți, analfabeți și cu o educație precară pe care au primit-o în familie”. 

Șerban o numește „femeie de moravuri ușoare”, „gen parașută/prostituată” pe o elevă care este persoană vătămată într-un dosar de viol, victimă a unui profesor. Profesorul a dezvăluit numele fetei și i-a dat mesaje în care o întreabă: „Chiar nu ai nimic pe conștiință că ai băgat un profesor la pușcărie?”.

Într-un dialog cu jurnaliștii de la Recorder, Toni Șerban spune că nu vede nimic greșit în comportamentul său, reacțiile sale fiind un răspuns la comportamentul elevilor. Când a fost întrebat dacă le-a numit pe eleve „panarame”, a răspuns: „Și nu sunt?”.

Profesorul a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în 2020, după o reclamație făcută de Colegiul „Victor Babeș”. Cu un an în urmă, colegiul îl sancționase pe Toni Șerban cu suspendarea dreptului de înscriere la un concurs pentru a ocupa o gradație de merit sau o funcție de conducere pe o perioadă de până la trei ani. El a fost sancționat de două ori și de Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, în anul școlar 2023-2024, cu reducerea salariului timp de nouă luni. 

Șerban spune despre toate aceste sancțiuni că au fost date în mod subiectiv și discreționar. Motivul? Pentru că, susține profesorul, nu vrea să le dea elevilor note „din burtă și mai ales note mari”.  

Citește întreaga investigație Recorder AICI.

INTERVIURILE HotNews.ro