Răspunsul lui Ilie Bolojan, întrebat dacă „este sănătos pentru democrația din România” ca Georgescu să fie interzis de pe buletinul de vot

„Este sănătos pentru democrația din România să fie validate candidaturile care respectă prevederile legale”, a declarat luni seară președintele interimar al României, într-un interviu la Digi24, referindu-se la decizia Biroului Electoral Central prin care a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale de anul acesta. „Acesta este un punct de vedere cât se poate de corect și de cinstit”, a adăugat președintele interimar.
„Eu am încercat să evit în toți acești ani să fac comentarii legate de o decizie sau alta, dar ce aș putea spune cât se poate de cinstit și de corect – Biroul Electoral Central este autoritatea care este învestită prin lege să valideze sau să respingă candidaturi la funcția de Președinte al României. Din acest punct de vedere, o decizie pe care o ia BEC este în concordanță cu competențele pe care le are. În condițiile în care cei care sunt interesați, nemulțumiți consideră că ea nu este justificată, că este o forțare, au posibilitatea legală să facă un recurs la cea mai înaltă instituție din România din acest punct de vedere, la CCR, care într-un termen scurt urmează să se pronunțe”, a spus Ilie Bolojan.
„Nu putem face decât să respectăm aceste decizii, pentru că asta este baza unei ordini constituționale, a unei ordini într-o societate. Altfel, dacă bunul plac sau legea forței devin prioritare, înseamnă că acea societate nu mai este sigură și nu ne putem aștepta la o evoluție normală dacă nu sunt respectate deciziile instituțiilor”, a precizat președintele interimar.
Întrebat de moderatorul Claudiu Pândaru dacă „este sănătos pentru democrația din țara noastră” ca actuala candidatură a lui Călin Georgescu să fie validată, Ilie Bolojan a răspuns: „Este sănătos pentru democrația din România să fie validate candidaturile care respectă prevederile legale. Acesta este un punct de vedere cât se poate de corect și de cinstit. Dacă nu le respectă, atunci nu au de ce să fie validate”.
„Eu aș refuza, din respect pentru cetățeni, să mă pronunț pe o chestiune sau alta, pentru că Președintele, chiar și interimar, trebuie să vorbească pentru toți cetățenii. Respectarea legilor de către toți este o condiție de bază a oricărei societăți normale”, a adăugat Bolojan.
Alte precizări făcute de președintele interimar pe tema respingerii candidaturii lui Georgescu de către BEC:
- „Decizia BEC este o decizie de primă instanță, cum ar veni. Va fi un recurs și înțeleg că zilele următoare CCR pentru toate candidaturile urmează să se pronunțe.
- Cu cât aceste decizii se iau de către instituții cu respectarea prevederilor legale, constituționale, se argumentează și se explică, cu atât lucrurile sunt mai bune în țara noastră. Cetățenii vor decide în cunoștință de cauză pe cine vor să voteze.”
Ilie Bolojan a vorbit și despre decizia autorităților române privind anularea turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut, din 24 noiembrie.
„Odată ce CSAT a adoptat această decizie și a făcut transparente documentele, acestea au ajuns la toate instituțiile statului și, sigur, parchetele au luat deciziile pe care le-au considerat de cuviință. În cazul celorlalte instituții sunt încă în termen, am făcut o solicitare să mi se comunice dacă sunt și alte elemente care au apărut de la data respectivă și până acum. Dacă vor fi elemente suplimentare care pot fi făcute publice, nu văd de ce nu am putea face această chestiune. Anularea turului I este o chestiune care a fost tranșată, sigur că a fost o decizie pe care nu și-a dorit-o nimeni, într-o situație excepțională, dar odată luată s-a convenit reluarea integrală a procesului electoral și vedem lucrurile în derulare”, a spus Bolojan.
„Eu am încercat în această perioadă să facă tot ceea ce a ținut de mine pentru a atrage atenția instituțiilor să își evalueze responsabilitatea pe care o aveau să vadă ce nu a funcționat acum câteva luni de zile. Fac și pe această cale un apel către toate instituțiile și către toți cetățenii să se comporte responsabil în așa fel încât să avem alegeri libere, alegeri corecte. Președintele nu este un factotum”, a precizat el.
Curtea Constituțională a României (CCR) analizează marți, de la ora 17:00, contestațiile referitoare la candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai.
Una dintre sesizări este cea trimisă de Călin Georgescu către Curtea Constituțională în legătură cu decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a înregistrării candidaturii sale, acesta susținând că, sub aspect procedural, nu au fost respectate toate condițiile legale privind cvorumul de prezență, cel de vot și procedura de desfășurare a ședinței.