Sari direct la conținut

Rata inflatiei a ajuns, in iulie, la 7,14%/ Cea mai mare scumpire a serviciilor: la transportul CFR

HotNews.ro, EurActiv.ro

Preturile de consum au crescut cu 7,14% fata de luna iulie 2009, transmite Institutul Naţional de Statistică (INS) – document atasat, pe cand fata de luna iunie 2010 acestea au crescut cu 2,58%. Cel mai mult a crescut, fata de luna anterioara, preturile marfurilor nealimentare – cu 3,08%, din care pretul tigarilor se afla in top – cu 9,47% mai mare decat in iunie. Acestea s-au scumpit cu 25,5% fata de finalul anului trecut. Singurele produse alimentare ieftinite fata de iunie: cartofii si ouale, iar fata de decembrie 2009 a mai scazut usor si pretul produselor lactate. Transportul CFR s-a scumpit cu 5,5% fata de luna iunie, cea mai mare crestere la capitolul servicii. In schimb, singurele servicii mai ieftine (cu aproximativ 5%) sunt cele de transport aerian.

Fata de iunie 2010, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,9% si cele ale serviciilor – cu 2,6%. La categoria marfuri alimentare s-au ieftinit numai cartofii si ouale. Cel mai mult, cu aproximativ 5% s-au ieftinit cartofii, pe cand ouale cu numai 1,5%. Cel mai mult s-au scumpit citricele şi alte fructe meridionale.

La marfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tigarile, fata de luna iunie: cu 9,47%, care s-au scumpit cu 25,5% fata de finalul anului trecut. De ieftinit, nu s-a ieftinit nimic la acest capitol. Cat priveste categoria de servicii, s-au ieftinit numai serviciile de transpot aerian (cu aproximativ 5%) pe cand transportul CFR a inregistrat cea mai mare crestere (5,5%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro