Sari direct la conținut

„Războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă fază”. Efectul imediat al atacurilor Rusiei asupra porturilor de la Dunăre

HotNews.ro
Portul Izmail, Foto: Rdiachkin | Dreamstime.com
Portul Izmail, Foto: Rdiachkin | Dreamstime.com

Cotaţiile la grâu şi la porumb au crescut luni la Bursa de cereale de la Chicago, după ce Rusia a lansat atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni (aflat la doar câțiva kilometri de Galați) și Izmail, fiind vizate inclusiv depozite de cereale, scrie Reuters. La acest moment, Dunărea este cea mai importantă rută de export pentru cerealele ucrainene, iar analiștii spun că „războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă fază”.

Traderii sunt îngrijoraţi că luptele ar putea pune în pericol livrările de cereale prin Marea Neagră, în condiţiile în care au dispărut speranţele pentru o reluare rapidă a coridorului maritim pentru exporturile ucrainene de cereale, care s-au încheiat săptămâna trecută, după ce Rusia a rupt acordul încheiat anul trecut și mediat de ONU.

Prima dată de la debutul războiului când Moscova atacă terminalele de la Dunăre

Noutatea o constituie distrugerea de către Rusia a unor depozite de cereale ucrainene amplasate în apropierea porturilor de la Dunăre, în urma atacului cu drone care a avut loc luni, atac care a crescut ameninţările la adresa exporturilor de cereale ucrainene către Uniunea Europeană pe căile terestre şi fluviale.

  • „A fost pentru prima dată de la debutul războiului când Moscova a atacat terminalele de la Dunăre.
  • În opinia noastră, acesta este un eveniment mai important decât atacurile asupra portului Odesa, care erau de aşteptat.
  • În prezent, Dunărea este cea mai importantă rută de export pentru cerealele ucrainene”, a declarat analistul Andrey Sizov, citat de Reuters.

Efect imediat pe burse

În jurul orei 9:51 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade era în creştere cu 5,7%, până la 7,37 dolari per bushel, în timp ce la bursa europeană Euronext cotaţiile la grâu au crescut cu 5,8%.

În paralel, cotaţiile la porumb au crescut cu 4,6% până la 5,61 dolari per bushel iar la soia boabe au crescut cu 1,3% până la 14,20 dolari per bushel.

„Există îngrijorarea că războiul din Ucraina ar putea să intre într-o nouă fază”

  • „Evoluţiile geopolitice susţin preţurile astăzi, cu atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene şi semnalele că războiul din Ucraina se intensifică.
  • Săptămâna trecută piaţa a fost iniţial destul de calmă după ruperea acordului privind coridorul maritim, atenţia fiind îndreptată spre livrările mari din Rusia şi exporturile ucrainene via UE.
  • Însă atacurile repetate asupra porturilor ucrainene sunt ceva ce piaţa nu apreciază. Există îngrijorarea că războiul din Ucraina ar putea să intre într-o nouă fază, cu posibilitatea mai multor atacuri asupra porturilor şi shipping-ului din ambele părţi”, afirmă Matt Ammermann, manager de risc la StoneX.

Atacurile lansate de ruși asupra porturilor de la Dunăre, la granița cu România

Rusia a atacat portul ucrainean Reni, port aflat la Dunăre, la granița cu România, la doar câțiva kilometri de Galați. Imaginile apărute pe rețelele sociale arată o serie de explozii în cadrul portului Reni, dar și instalațiile de luptă antiaeriană care trag asupra ceea ce par a fi drone kamikaze.

Portul ucrainean Reni, esențial pentru transportul mărfurilor pe Dunăre, se afla la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați.

„Forțele ruse au continuat să terorizeze regiunea Odesa aseară, lansând un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre”, a transmis Comandamentul Operațional Sud ucrainean, conform Ukrinform.

Ucrainenii spun că cel puțin trei drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană, însă o alta ar fi reușit să treacă de apărare și să lovească un depozit de cereale.

De asemenea, rușii au atacat și portul ucrainean Izmail.

Șeful administrației orașului portuar Izmail Rodion Abashev a confirmat pe Facebook atacul cu rachete lansat noaptea trecută de Rusia. Oficialul ucrainean și-a îndemnat locuitorii să nu ignore alarmele aeriene.

„Dragi locuitori din raionul Izmail! În această noapte, inamicul a efectuat un atac de aproape 4 ore asupra infrastructurii portuare a Dunării cu dronele „Shahed-136”, trei dintre acestea fiind distruse de Forțele noastre de Apărare Aeriană. În urma atacului nocturn, șase persoane au fost rănite (patru răniți au fost internați în spital, unul dintre ei era într-o stare de gravitate medie, mai aproape de gravă, trei – cu răni ușoare de schije și vânătăi corporale). (FOTO: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro