RBL: Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica
- Redactia Hotnews
”RBL considera ca Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica – si venind in fata partenerilor sociali, pentru consultari, cu studii de impact si propuneri scrise, in locul mesajelor transmise prin presa. Credem ca este important ca guvernantii sa nu vulnerabilizeze intreaga economie si capacitatea tarii de a se proteja in fata dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice pret, urgente pe termen scurt. RBL e gata sa ofere puncte de vedere, asistenta, know how si propuneri pentru solutii sanatoase pentru Romania.”, se arata intr-un cmunicat transmis joi de Romanian Business Leaders, oragnizatie ce reuneste cei mai importanti investitori romani si straini din tara noastra.
„Actualul sistem de pensii este singura reforma structurala din Romania care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternantelor la putere. Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei – pe de o parte prin investitiile facute pe piata de capital si, de cealalta, prin faptul ca ofera antreprenorilor romani si autoritatilor publice locale o solutie alternativa de finantare”, se mai spune in comunicat.
Este, in acelasi timp, parte din „sistemul imunitar” pe care Romania l-ar putea activa intr-o noua criza financiara: in cazul in care investitorii straini ar decide sa se retraga de pe piata, cum se intampla in perioade de instabilitate, fondurile de pensii ar putea achizitiona titlurile de stat romanesti vandute de acestia.
RBL considera ca orice declaratie publica despre schimbarea sistemului de pensii – o constructie in care am investit cu totii vreme de un deceniu – trebuie facuta cu responsabilitate si intr-un mod echilibrat, pentru ca risca sa priveze antreprenorii locali de o sursa prin care isi pot finanta cresterea si sa vulnerabilizeze Romania.
In 2008, la declansarea crizei, fondurile de pensii private erau inca in faza de proiect, deci nu au putut juca rolul benefic pe care investitorii institutionali locali il au in situatii limita.
Numerosi investitori institutionali straini s-au grabit, atunci, sa vanda cu orice pret obligatiunile suverane ale Romaniei, asteptandu-se la o prabusire a economiei. „Ar fi fost foarte bine sa fi fost functionale, atunci, fondurile de pensii de azi, intrucat ar fi putut cumpara obligatiunile vandute cu discounturi de peste 20% de strainii panicati. Si ar fi stabilizat mai rapid si mai eficient pretul acestora in piata, aducand castiguri de capital milioanelor de romani contributori”, a declarat Dragos Neacsu, membru in Consiliul Director al Romanian Business Leaders (RBL), CEO al Erste Asset Management.
Astazi, dupa aproape 10 ani de la declansarea crizei, fondurile de pensii finanteaza o parte semnificativa din deficitul bugetar, cumparand titluri de stat alaturi de alti investitori institutionali majori locali. In felul acesta este asigurat un echilibru necesar in raport cu finantatorii externi. Investitorii institutionali locali detin astazi o cota-parte comparabila cu cea a finantatorilor externi – circa 18% – din datoria publica finantata prin obligatiuni suverane. Tendinta asteptata de evolutie a sectorului de pensii este ca investitiile sa fie extinse spre instrumente de datorie si participatii in companii antreprenoriale romanesti.
RBL considera ca Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica – si venind in fata partenerilor sociali, pentru consultari, cu studii de impact si propuneri scrise, in locul mesajelor transmise prin presa. Credem ca este important ca guvernantii sa nu vulnerabilizeze intreaga economie si capacitatea tarii de a se proteja in fata dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice pret, urgente pe termen scurt. RBL e gata sa ofere puncte de vedere, asistenta, know how si propuneri pentru solutii sanatoase pentru Romania.