Sari direct la conținut

Reacția șefului Consiliului Concurenței după ce patronii Digi și Prima TV au anunțat că vor să cumpere Telekom Mobile

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

​Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat luni pentru HotNews.ro implicațiile acordului de principiu pentru cumpărarea Telekom Mobile de către Digi, grup de telecomunicații și media controlat de Zoltan Teszari, și Clever Media, grup media controlat de Adrian Tomșa. „Din punct de vedere concurențial este mult mai complicat, pentru că Digi e un actor mare în piață”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele autorității.

Digi Romania (anterior RCS&RDS) a anunțat luni pe bursă că a încheiat un acord de principiu privind achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile”) de la grupul elen OTE.

Asta după ce în toamna anului trecut, OTE a anunțat că a semnat un memorandum pentru vânzarea Telekom Mobile cu Quantum Projects Group, controlat de același Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, care deține printre altele Prima TV și Profit.ro.

Telekom Mobile este al patrulea mare jucător de telefonie și internet mobil din România, după Orange, Vodafone și Digi.

Chirițoiu, despre schimbarea cumpărătorilor Telekom Mobile: Din punct de vedere concurențial e mult mai complicat

Contactat luni seara de HotNews.ro, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că analiza acestei tranzacții va fi mult mai dificilă decât cea notificată anterior de patronul Clever Media.

  • „Din punct de vedere concurențial e mult mai complicat pentru că Digi România e un actor mare pe piață. Analiza acestei tranzacții va fi o operațiune prioritară și vom aloca resurse, dar nu e un caz simplu”, a declarat luni seara pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Șeful Consiliului Concurenței a avut astăzi o întâlnire cu oficialii celor trei părți implicate în tranzacție, după ce Adrian Tomșa și-a retras vineri, 24 mai, notificarea anterioară privind achiziția Telekom Mobile prin intermediul Quantum Projects Group.

  • „În următoarele săptămâni”, a mai precizat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, „Consiliul Concurenței va primi notificarea oficială privind acest nou acord de cumpărare a Telekom Mobile, iar decizia autorității de concurență va fi anunțată până la sfârșitul acestui an”.

În luna februarie din acest an, Bogdan Chirițoiu a declarat că autoritatea de concurență vrea să știe care este sursa banilor în posibila achiziție a Telekom Mobile de către Quantum Projects, companie controlată de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media.

„Contează de unde vin banii. Dacă banii vin de la un jucător de pe piață este evident că analiza se schimbă. Nu înseamnă că nu se poate face, dar e altă analiză, a declarat atunci Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Ce a spus Adrian Tomșa întrebat de relația sa cu Zoltan Teszari și cine cumpără de fapt Telekom Mobile

Omul de afaceri Adrian Tomșa a negat în toamna anului trecut că ar fi o interfață pentru Zoltan Tezsari, acționarul principal RCS-RDS, într-un interviu acordat Profit.ro, site care face parte din parte din grupul Clever Media pe care-l deține.

  • „Speculaţia că aş acţiona în numele lui Zoltan Teszari sau RCS nu are nici substrat, nici adevăr, nici dovezi.
  • Pe de o parte, așa cum am spus, mă cunosc cu domnul Teszari, avem o relație bazată pe respect și fair-play, dar la fel am relații amicale și cu alți foști asociați și colaboratori deși nu mai suntem parteneri în prezent.
  • Probabil dacă voiam să cumpăr o bancă, șansele erau mari să fiu numit interpusul lui Horia Ciorcilă și al Grupului de la Cluj, sau dacă voiam să cumpăr un institut de sondaje de opinie, sigur presa spunea că Vasile Dâncu și Grupul de la Cluj erau cei care mă puneau să-l cumpăr.”, a declarat atunci Adrian Tomşa, patronul grupului Clever (care deţine şi Prima TV).

În același interviu, Adrian Tomșa a spus că achiziția Telekom Mobile este un proiect la care a lucrat, împreună cu colegii săi, de peste 2-3 ani.

În plus, Tomșa a spus că „în 2013/2014, cred, în asociere cu Horia Ciorcilă (n.a președintele BT) și cu RCS& RDS, într-o companie înființată pentru acest proiect, West Network Invest, o structură de tip SPV, am negociat achiziția UPC România, structurând și depunând o ofertă angajantă de peste 200 de milioane de euro. La acea dată, vânzătorul nu a acceptat oferta financiară, iar ulterior a vândut operațiunile din România către Vodafone România”.

În luna februarie din acest an, într-un interviu în ZF, Adrian Tomşa a susținut că Horia Ciorcilă – co-fondator al Băncii Transilvania, compania RCS&RDS şi fondatorul său Zoltan Teszari, partenerii alături de care a încercat în trecut să cumpere compania de cablu UPC, nu sunt implicaţi în achiziţia Telekom România Mobile.

  • „În această fază, West Network Invest şi/sau dl. Ciorcilă nu au vreo implicare în preluarea TKRM. (…) Nici Digi şi nici Dl. Teszari nu se regăsesc printre investitorii care vor prelua TKRM”, a spus Adrian Tomșa.

Ce putere au grupurile Digi și Clever Media în media și telecom

Grupul Digi, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, este unul dintre cei mai mari jucărori din piața media și telecom din România. Dacă în media controlează posturile de televiziune Digi 24 și Digi Sport și site-urile de știri aferente, precum și Digi FM, în sectorul telecom prezența sa este la fel de importantă.

Digi (fostul RCS&RDS) este lider pe internet fix și TV (cu peste 70% din numărul total de abonați), se află pe locul doi în piața de internet mobil (după Orange) și pe locul trei în piața de telefonie mobilă (după Orange și Vodafone).

De cealaltă parte, Clever Media, cumpărătorul minoritar al rețelei Telekom Romania Mobile Communications, este un grup clujean deținut majoritar (90%) de Adrian Gheorghe Tomșa, și de Maria Nicoară (10%).

Grupul Clever cuprinde 11 canale de televiziune (Profit News, Prima TV, Prima Sport 1, 2 și 3, Prima News, Prima Comedy, Agro TV, Medika TV, Cinemaraton și Cinemaest), 7 site-uri (profit.ro, primatv.ro, primanews.ro, primasport.ro, agro-tv.ro, lookmedica.ro, servuscluj.ro) și platforma PrimaPlay.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro