Sari direct la conținut

Reactorul 1 de la Cernavodă a fost reconectat la sistemul energetic național

HotNews.ro
Unitatea 1 Cernavoda, Foto: Nuclearelectrica
Unitatea 1 Cernavoda, Foto: Nuclearelectrica

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la sistemul energetic național joi dimineața, după ce a fost deconectată automat în seara zilei de 19 iulie.

Incidentul nu a avut niciun impact asupra securității nucleare.

„Reconectarea s-a realizat conform procedurilor aplicabile, în condiții de siguranță, fără a afecta securitatea nucleară, personalul sau populația”, a anunțat Nuclearelectrica.

Compania nu a precizat care a fost cauza care a dus la oprirea unității nucleare.

Importurile de energie au ajuns la niveluri foarte ridicate în lipsa reactorului

Potrivit datelor Transelectrica, analizate de HotNews.ro, reactorul a fost pornit în această dimineață în jurul orei 5:00.

Producția sa intră treptat în sistem, până când unitatea va atinge puterea nominală.

La ora 10:00, puterea celor două reactoare ajunsese la 900 de MW, față de 660 MW, când a fost cu un singur reactor.

Reactorul s-a oprit vineri seară, în urmă cu cinci zile. Din fericire, de vineri încoace canicula s-a mai temperat la nivel național și consumul nu a mai fost la cote atât de ridicate cum a fost în perioada anterioară.

Începând de atunci, deficitul de electricitate cauzat de oprirea reactorului a fost suplimentat din import și din deschiderea unor grupuri hidro.

Importurile au ajuns la niveluri uriașe, depășind 2.000 de MW în fiecare zi în vârful de consum de seară. Luni, spre exemplu, importurile au fost de 2.497 MW, unul dintre cele mai mari niveluri de import din ultimul an.

INTERVIURILE HotNews.ro