Sari direct la conținut

Realitatea TV vorbeste despre axa Udrea-Cocos-Guineea/ Udrea: Nu amestecati numele meu cu povestea asta

HotNews.ro

Realitatea TV a dezbatut luni seara, „Dosarul UCMR Resita-returnare ilegala de TVA de 60 de milioane de euro” sustinand ca au documente care atesta ca numele lui Dorin Cocos, sotul ministrului Elena Udrea, este legat de acest caz.

Moderatorul Radu Soviani sustine ca legatura dintre Dorin Cocos, Elena Udrea si caz ar rezulta din faptul ca Dorin Cocos este actionar in firma EurConstruct Hotels alaturi de Mariana Candea. Aceasta din urma l-a mandatat pentru a face afaceri pe Iulian Tudor care este si consilier onorific la Consulatul Onorific al Republicii Guineea la Bucuresti.

Guineea a fost beneficiara unui export de motoare, iar acest export face obiectul unei returnari de TVA considerata ilegala si „tentativa de fraudare” de catre seful ANAF, Sorin Blejnar. In emisiune s-a vorbit despre o scrisoare adresata de premierul republicii Guineea catre premierul Boc prin care cerea ajutor in deblocarea exportului privind motoarele de la UCM Resita, iar intermediarul acestei scrisori ar fi fost Iulian Tudor. Aceasta a fost demonstratia moderatorului privind „Axa Udrea-Cocos-Guineea”.

Ministrul Elena Udrea a intervenit telefonic in cadrul emisiunii si a acuzat postul amintit de dezinformare spunand ca nu are nicio implicatie in aceasta afacere si ca nu poate raspunde pentru faptul altora. „Dorinta mea este sa scoateti numele meu din povestea asta, sa-l scoateti de pe ecran. Cand veti avea vreo dovada ca numele meu este implicat in ceva atunci puteti sa-l alaturati. Daca esti prieten sau cunosti pe cineva inseamna ca esti si implicat in afacerile acestuia? Pai atunci sa-l intrebati pe seful dumneavoastra Sorin Ovidiu Vantu ca este prieten cu el (nr.Said Baaklini,) si stie bine cum e cu returnarile ilegale de TVA”, a fost reactia Elenei Udrea.

Discutia a degenerat, jurnalistul Cornel Nistorescu acuzand-o pe Elena Udrea ca nu vrea sa raspunda daca ea si sotul sau sunt prieteni cu omul de afaceri libanez Said Baaklini, retinut in acest dosar si ca se comporta ca „o cucoana la coafor”, „ca in piata”, „precum coana Joitica” si i-a cerut sa intrerupa legatura telefonica pentru ca „el are de discutat un subiect”.

Nistorescu a intrat in conflict si cu un alt invitat prezent in platou, Alex Cumpanasu, care incerca sa obtina informatii suplimentare de la Elena Udrea: „Noi nu am venit aici ca sa te lamurim noi pe dumneata. Eu sunt lamurit. Eu am alte subiecte de purtat cu domnul. Daca vii la emisiune sa te pregatesti inainte”, a fost reactia lui Nistorescu.

Dosarul UCMR Resita. Scurt istoric

Din probele administrate pana in prezent, procurorii au stabilit ca:

  • In cursul lunii august 2010, SC UCM Resita SA a vandut SC Libarom Agri SRL un numar de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro. Motoarele respective erau intr-o avansata stare de degradare, nu erau functionale, erau alcatuite din piese uzate, demontate de la alte instalatii. In aceste conditii, prin constatare tehnico-stiintifica administrata in cauza a rezultat ca valoarea reala a marfii respective era de aproximativ 213.000 euro.
  • In baza acestei facturi supraevaluate, in cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de Said Baaklini, a solicitat restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adaugata aferenta acestei tranzactii in suma de 253.749.507 lei, echivalentul a 60 de milioane de euro.
  • Pentru ca aceasta operatiune sa nu fie verificata si descoperita de catre autoritatile de stat in domeniu, Said Baaklini a facut demersuri pentru a exporta cele patru motoare catre o societate comerciala din Republica Guineea in scopul de a indeparta aceste marfuri de pe teritoriul Romaniei. Avand in vedere caracterul urgent al acestei masuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, in cursul lunii noiembrie 2010, in calitatea sa de director al Directiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informatii si i-a acordat consultanta inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale si la modalitatile de a evita controalele autoritatilor legal investite.
  • Concret, Bogatu Eugen a luat toate masurile necesare pentru asigurarea parasirii teritoriului Romaniei in cel mai scurt timp de catre marfurile cumparate de la UCM Resita SA, in sensul angajarii unui vas comercial pentru transportul marfurilor in Republica Guineea si a efectuarii tuturor operatiunilor si demersurilor portuare necesare pentru ca marfurile respective sa paraseasca urgent teritoriul Romaniei.
  • De asemenea, Bogatu Eugen a pretins in mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei, atat pentru sine cat si pentru un operator portuar din Constanta, in proportii neprecizate, pentru a interveni pe langa operatorul portuar respectiv si pe langa o agentie de shipping, in scopul de a rezolva problema transportului marfurilor. Influenta asupra operatorului portuar rezida din functia inculpatului Bogatu Eugen de presedinte al Comisiei de acordare a licentelor de operare in Portul Constanta.
  • In plus, acesta a facut personal interventii pe langa mai multe persoane pentru a se impiedica descarcarea marfurilor de pe vas, in incercarea de a evita verificarea si evaluarea acestora, astfel incat sa nu poata fi constatate discrepantele dintre marfurile concret imbarcate pe vas si documentele comerciale ale acestora.
  • De asemenea, Bogatu Eugen a redactat impreuna cu inculpatul Said Baaklini memorii, petitii si adrese de protest catre ANCEX, Autoritatea Nationala a Vamilor, Compania Maritima Constanta, Punctul de Trecere a Frontierei Constanta, CNAPM Constanta Sa, UMEX.
  • Cu toate acestea, exportul efectiv al marfurilor a fost impiedicat de interventia Parchetului.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro