Sari direct la conținut

Recorder: Portretul combinatorului la tinerețe. Cazul Marcel Ciolacu

HotNews.ro
Recorder: Portretul combinatorului la tinerețe. Cazul Marcel Ciolacu
Afacerile familiei Ciolacu - Foto: Recorder.ri

De un an, România are un premier cu aspirații de președinte, dar cu un CV mai mult decât subțire. Noutatea e că până și această biografie a sa, afișată pe site-ul Guvernului, e cosmetizată șmecherește pentru a se apropia, cât de puțin, de exigențele unor funcții atât de înalte, scrie Recorder.

Principalele idei din materialul Recorder:

  • „Una dintre cele mai flagrante încercări de fardare a trecutului lui Marcel Ciolacu e falsul legat de primul loc de muncă. Aici, premierul susține public că ar fi lucrat într-o mare întreprindere bucureșteană. De fapt, în 1989, era muncitor necalificat la o cooperativă meșteșugărească din Buzău.
  • În anii ’90, l-am găsit deopotrivă în postura de finanțator de top al partidului, dar și de protejat social, care pretinde și obține astfel o casă de la primărie.
  • Apoi, se prezintă vag ca „antreprenor, administrator și asociat” la mai multe companii private. În realitate, era un afacerist și un politician local minor. Totuși, un jongler abil care, după paravanul unor buticuri din piață, își folosea funcțiile publice pentru a face bani privați. Două episoade sunt și azi relevante: parteneriatul cu OMV din anii 2000 și afacerea unei păduri defrișate, luate de la stat, pe terenul căreia s-a ridicat între timp magazinul Dedeman din Buzău. 
  • Ne întoarcem inevitabil și la revoluționarul Ciolacu. O ipostază din care a susținut că nu a cerut vreodată beneficii. Și totuși, certificatul de revoluționar i-a adus, pe rând, un teren agricol, un spațiu comercial în Piața Centrală din Buzău pe care și-a ridicat apoi afacerile și nu unul, ci două locuri de veci în Cimitirul „Eroilor”. Cel puțin în scriptele primăriei buzoiene, Marcel Ciolacu este un erou. Titulatură obținută tot printr-o cosmetizare a realității
  • Dar, deși lungul drum până la funcția de prim-ministru e pavat cu inadvertențe, falsuri și situații evidente de conflict de interese, premierul de azi refuză să le clarifice. Solicitarea Recorder de a ne acorda un scurt interviu explicativ despre parcursul său personal și profesional a fost refuzată de Marcel Ciolacu cu argumentul că are o agendă mult prea încărcată.”

Amplul material dedicat educației și traseului profesional, de afaceri și politic al premierului Marcel Ciolacu poate fi citit integral aici.

INTERVIURILE HotNews.ro