Sari direct la conținut

Recul puternic al construcțiilor rezidențiale în primul trimestru. Sectorul construcțiilor a avut anul trecut o pondere de peste 8% la formarea PIB

HotNews.ro
Construcții în București, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Construcții în București, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele 3 luni din acest an cu 7,1%, potrivit anunțului făcut de Institutul Național de Statistică.

Scăderea se datorează contracției venite din sectorul rezidențial, unde reculul a fost cel mai amplu, de circa 35%. Lucrările de reparații capitale (înlocuire borduri, înlocuire a porțiunilor asfaltice deteriorate șamd) au crescut cu 7%, mai arată Statistica, această creștere putând fi corelată cu faptul că suntem în an electoral, când autoritățile locale încearcă să facă ample retușuri.

Scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9,0%), acestea reprezenând după metodologia folosită de INS noi spații ori de locuit ori de birouri. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, adică zugrăvirea, vopsirea, repararea unor părţi ale clădirilor au scăzut cu circa 7%, singura creștere fiind cea a reparațiilor capitale.

Construcţiile inginerești (drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane etc.) au crescut cu 6,8%, potrivit estimărilor Statisticii.

Construcțiile au avut anul trecut o pondere de 8,1% la formarea PIB, volumul lor majorându-se în 2023 cu 11,0%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro