Sari direct la conținut

Recunoaștere facială: Un raport canadian denunță practicile Clearview AI: ”A făcut supraveghere în masă”

HotNews.ro
Recunoastere faciala, Foto: vpnsrus.com
Recunoastere faciala, Foto: vpnsrus.com

Compania americană Clearview AI, care a dezvoltat o controversată tehnologie de recunoaștere facială, a efectuat „supraveghere în masă” ilegală în Canada, potrivit unui raport de investigație publicat miercuri de Comisia canadiană pentru confidențialitate, citează AFP.

„Această anchetă (…) concluzionează că această compania din New York a încălcat legile provinciale și federale privind protecția informațiilor personale”, a declarat Biroul Comisarului într-un comunicat de presă.

„Practicile Clearview reprezintă supravegherea în masă, care este ilegală”, a declarat Daniel Therrien, comisarul pentru confidențialitate al Canadei.

Raportul menționează că firma americană a construit o bază de date cu „peste trei miliarde de imagini de fchipuri”, inclusiv cele ale multor canadieni și copii.

Raportul deplânge că această bază e date a fost accesată de forțele de poliție canadiene, precum și de organizațiile din sectorul privat, fără acordul indivizilor.

Poliția regală canadiană a recunoscut, în special, că a folosit această tehnologie timp de câteva luni, care poate ajuta la găsirea de străini, în contextul investigațiilor privind cazurile de exploatare sexuală a copiilor pe internet, dar încetase să o mai folosească vara trecută.

Raportul a recomandat companiei să pună capăt acestei tactici, să nu mai ofere dispozitivul clienților săi din Canada și să elimine imaginile deja colectate pentru a se conforma legislației canadiene, pe care Clearview a refuzat-o.

„Clearview a declarat că activitățile sale nu au afectat oamenii”, dar în schimb poate ajuta la rezolvarea investigațiilor, adaugă raportul.

Cu toate acestea, compania a indicat că s-a retras de pe piața canadiană în timpul anchetei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro