Referatul procurorilor in cazul lui Florin Secureanu: Directorul de la Malaxa delapida bani din spital folosindu-se de doua firme-fantoma
Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, s-a folosit de doua firme-fantoma, care figurau fictiv drept furnizori de consumabile IT, respectiv prestatori de servicii de reparatii si mentenanta calculatoare, pentru a delapida bani din unitatea sanitara, se arata in referatul de arestare preventiva, citat de Mediafax.
„Directorul spitalului s-a folosit de doua societati comerciale cu comportament fiscal neadecvat, respectiv SC(….) SRL si SC (….) SRL, care figurau fictiv ca furnizori ai spitalului de consumabile IT si prestatori de servicii de reparatii si mentenanta calculatoare.In acest scop, directorul spitalului s-a folosit de doua societati comerciale, respectiv SC (….) SRL si SC (….) SRL, care figurau in mod fictiv ca furnizori ai spitalului de consumabile IT si prestatori de servicii de reparatii si mentenanta calculatoare.
Analizand modul in care societatile in cauza si-au indeplinit obligatiile legale privind declararea operatiunilor comerciale derulate, a veniturilor realizate din aceste operatiuni si a rezultatelor financiare obtinute, precum si legalitatea intocmirii documentelor de functionare, se constata ca acestea au un comportament fiscal inadecvat, putand fi clasificate ca societati de tip „fantoma”, acestea nefunctionand la sediile sociale declarate, care conform datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului sunt expirate (pentru S.C. (….) S.R.L. contractul de comodat din data de 429.07.2008, aferent stabilirii sediului social a expirat la data de 29.07.2013; pentru S.C. (….) S.R.L. dovada sediului social a expirat la data de 31.03.2013),nedepunand declaratiile fiscale lunare, trimestriale si anuale, in perioada in care sunt facturate serviciile si bunurile catre Spitalul clinic Nicolae Malaxa”, se arata in referatul de arestare.
Procurorii spun ca, in realitate, aceste doua societati nu au avut niciodata contracte cu Spitalul Nicolae Malaxa, nu au prestat niciun serviciu si nu au livrat niciun fel bunuri institutiei publice.
Primul pas in concretizarea activitatilor ilicite consta, spun anchetatorii, in insusirea banilor din patrimoniul spitalului de catre manager, care s-a folosit de personalul financiar -administrativ d
in subordine. Ulterior insa, pentru a lasa impresia ca banii au fost incasati de reprezentantii celor doua societati si ca sumele de bani ar fi iesit din casieria spitalului ca urmare a prestarii unor servicii/livrarii unor produse , erau intocmite in fals inscrisuri care sa justifice iesirea sumelor de bani delapidate.
„Astfel, dupa ce sumele de bani ajungeau la directorul spitalului, serviciul financiar contabil al institutiei intocmea dispozitii de plata pentru acestea, ce erau comunicate catre casierie, care, in baza acestora, se descarc
a de numerar. In baza unui listing al dispozitiilor de plata astfel emise, intocmit de angajatii serviciului financiar-contabil, (….) proceda la falsificarea facturilor ce apar ca fiind emise de SC (….) si SC (….) , precum si a chitantelor aferente. Continutul acestora este fals in intregime, in sensul ca atestau ca societatile in cauza ar fi facturat sumele de bani insusite de manager pe nedrept pentru prestarea unor servicii si livrarea unor consumabile catre spitale, precum si ca sumele reprezentand contravaloarea acestor servicii s-ar fi incasat de reprezentantii societatilo
r comerciale. In declaratiile de martor, (….) a aratat ca toate facturile si chitantele ce apar ca fiind emise de cele doua societati catre Spitalul Malaxa sunt falsificate personal de catre el, la solicitarea managerului spitalului, in scopul mentionat mai sus, respectiv al justificarii in documentele financiar contabile a sumelor delapidate de inculpat. Mai mult, martorul a pus la dispozitia procurorului un set de facturi si chitante dintre cele intocmite in fals, descarcate personal de pe unul dintre calculatoarele acestuia (nesemnate si nestampilate), constatandu-se ca acestea sunt printre cele inregistrate in contabilitatea spitalului”, se mai arata in referat.
Procurorii spun ca, tot in baza facturilor emise in fals, functionarii din cadrul serviciului administrativ intocmeau, tot in fals, referatele de necesitate si notele de fundamentare din care sa reiasa aparenta necesitatii achizitionarii serviciilor si produselor pretins a fi emise de cele doua societati, dupa care serviciul de achizitii intocmea angajamentul bugetar.
Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost arestat preventiv, fiind acuzat ca in perioada 2009-2016 „a pus in aplicare o schema prin care sustragea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului”, prejudiciul fiind de aproape doua milioane lei.
Totodata, in perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, Florin Secu
reanu ar fi cerut in mod repetat unei firme care avea atribuite contracte de achizitie directa cu spitalul sa ii plateasca o serie de deplasari pe care el si apropiati ai sai le faceau in strainatate si in tara, societatea platind 470 de deplasari ale acestuia si ale apropiatilor sai, in valoare de 801.138 lei.
„Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului si apropiatii sai, platite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat in achizitionarea de bilete avion, cazare, inchirieri auto, mic dejun, etc. Destinatiile au fost variate, atat in Europa, America, Asia, cat si in Romania”, precizeaza procurorii.
Florin Secureanu a detinut functia de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din Bucuresti in perioada 2007- noiembrie 2016, fiind numit in functie de catre Primaria Municipiului Bucuresti, autoritate publica in subordinea careia se afla spitalul.