Relația companiilor românești cu băncile s-a înrăutățit, iar asta a afectat capitalul de lucru, în trimestrul IV
- Redactia Hotnews
Capitalul de lucru al companiilor românești s-a înrăutățit în trimestrul IV, față de trimestrul III al anului anterior, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group, într-o conferință online cu ocazia unui studiu care arată că managerii sunt din ce în ce mai optimiști cu privire la viitor.
De ce dacă suntem într-un trend optimist, capitalul de lucru se înrăutățește?
Cauzele ar fi trei, potrivit lui Cionca:
1. Noi am avut în trimestrele II și III pierderi operaționale destul de mari. Companiile românești au înghețat plățile către stat și către bănci. Însă dacă pierderea operațională a lor a fost mai mare decât suma acestor două datorii pe care nu le-au plătit către bugetele de stat și către bănci, ea s-a tradus într-o scădere a capitalului de lucru. Pierderile operaționale au fost suportate direct din cash-ul disponibil al companiei.
2. Crescând activitatea în trimestrul IV, asta a dus la o scădere a capitalului de lucru pentru că orice creștere este consumatoare de capital de lucru.
3. S-a înrăutățit relația cu băncile în trimestrul IV. Băncile au supus clienții unui test de stres. Au încercat să vadă care este starea lor și probabil acei clienți a căror stare s-a deteriorat foarte mult nu s-au mai calificat pentru creditare. Aceste companii au pierdut din capitalul de lucru și ca urmare a relației cu băncile, care s-a înrăutățit în trimestrul IV al anului 2020.
Conform studiului, s-a înrăutățit accesul la creditare, comparativ cu T2 și T3 2020. În acest ultim trimestru din 2020, aproximativ un sfert dintre manageri declară că accesul la creditare s-a înrăutățit.
Din document reiese că încrederea managerilor în economia românească a crescut în Q4 2020, după ce au recuperat o parte din pierderile suferite în pandemie. Managerii așteaptă o creștere de 5% a afacerilor în acest an și o revenire la nivelul ante-pandemic în vara lui 2022.
Conform sursei citate, cifra de afaceri a scăzut la jumătate față de așteptările pesimiste de la începutul pandemiei, iar companiile au recuperat jumătate din pierderile cauzate de Covid-19. Mai mult de jumătate dintre ele au adoptat telemunca.
Studiul acoperă un eșantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB și toate regiunile țării: agricultură, industrie și energie electrică, construcții, comerț, HORECA, transport – distribuție – depozitare și servicii.