Reprezentant Departamentul pentru Energie: Bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor de stat nu ar mai trebui aprobate de Guvern
Legislatia privind procesul de aprobare a bugetelor de venituri si cheltuieli ale companiilor de stat ar trebui schimbata, a afirmat Gabriel Dumitrascu, director in cadrul Departamentului pentru Energie, in cadrul uneo conferinte pe teme energetice „Piata de energie in lumina noii legislatii”. Acesta considera ca este o reglementare care afecteaza societatile de stat, ajungand ca bugetele de venturi si cheltuieli sa fie aprobate foarte tarziu, chiar si in lunile octombrie si noiembrie. Dumitrascu sustine ca asupra bugetelor ar trebui sa-si exprime puntul de vedere doar ministerul de resort, urmand ca ministerul finantelor sa acorde doar un aviz. In aceste conditii, Dumitrascu propune schimbarea legislatiei.
„Nu intelegem locgica acestei reglementari (…)De aceea, am propus pentru sesiunea urmatoare o dezbatere pe aceasta tema”, a spus Dumitrascu. In opinia sa, daca bugetele nu ar mai trece prin Guvern, s-ar ajunge la o fluidizare a procesului de aprobare. „Sunt socuetati la care se aproba bugetele in octombrie, noiembrie sau decembrie. Ce sens mai are sa aprobi bugetul in octombrie sau noiembrie? Nu mai are nicio logca”, a mai spus Dumitrascu.
Propunerile lansate joi de Dumitrascu sunt sustinute si de ministrul Razvan Nicolescu. In luna noimebrie, in cadrul unei discutii cu directorii companiilor de stat, ministrul a solicitat propuneri legate de modificarea legislatiei privind guvernanta corporativa. Nicolescu a sugerat ca o modificare ar putea viza modul in care se aproba bugetele de venituri si cheltuieli. In cazul companiilor listate, acestea ar putea fi aprobate prin ordin comun al ministrilor energiei si finantelor. „Poate ca nu este firesc ca la companii listate sa mai vorbim de aprobarea de buget si cheltuieli prin Hotarare de Guvern. Poate ar ajuta foarte mult sa evitam situatia in care neavand buget in martie, sa fie un ordin comun al ministrului care raspunde de energie si al ministrului care raspunde de finante”, a precizat ministrul, potrivit unei inregistrari a discutiei obtinute de HotNews.ro. Aceste propuneri ar urma sa fie prezentate delegatiei FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
Precizam ca bugetele sunt publicate in Monitorul Oficial, partea I, in urma aprobarii lor prin Hotarare de Guvern. De aceea, se pune problema daca in cazul unei modificari a legislatiei, nu s-ar reduce transparenta in privinta veniturilor si cheltuielilor de la companiile de stat.