Rețetă cozonac pufos cu nucă. Mod de preparare pentru desertul tradițional / Trucuri pentru un aluat cât mai moale
Cozonacul pufos cu nucă este vedeta deserturilor la masa de Crăciun, fiecare familie căutând rețeta perfectă pentru a o servi în zilele de sărbătoare. An de an, apar rețete noi de cozonaci, fie ele tradiționale sau reinterpretate.
Gospodinele știu câtă muncă este necesară pentru a pune pe masa de Crăciun tradiționalii cozonaci pufoși cu nucă: de la pregătire, la frământare, apoi la coacere. Numai că, odată tăiat, mirosul și gustul aromat vor merita întregile ore petrecute în bucătărie.
Rețetă tradițională pentru cozonacul pufos cu nucă
O rețetă tradițională pentru cozonacul cu nucă o găsim pe blogul lauraadamache.ro, alături de poze și secrete pentru un aluat cât mai pufos. Iată mai jos toți pașii pe care trebuie să-i faceți:
Ingrediente pentru maia
- 50 g lapte condensat neîndulcit
- 50 ml lapte
- 100 g făină + o linguriță rasă făină
- 25 g drojdie proaspătă/ 7 g drojdie uscată
Ingrediente aluat
- maia
- 550 g făină pentru cozonac + 50 g pentru frământat
- 150 ml lapte de vacă 3,5% grăsime
- 90 g zahăr tos foarte fin
- 10 g miere
- 2 ouă medii
- 100 g unt topit
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
- esență de vanilie
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământat
Ingrediente umplutură de nucă
- 300 g nucă măcinată
- 75-100 ml lapte
- o lingură de cacao
- o lingură de miere
- 100 g zahăr
- esență de rom
Înainte de a trece la modul de preparare, Laura Adamache ne spune un prim secret: făina, zahărul, aromele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei la momentul preparării cozonacului. Astfel că, este recomandat să turnăm făina în vasul în care vom pregăti aluatul cu 1-2 ore înainte, ouăle să le scoatem din frigider cu două ore înainte și zahărul și aromele să le lăsăm pe masa din bucătărie tot cu 1-2 ore înainte.
Mod de preparare maia pentru cozonacul cu nucă
Încălziți ușor laptele și dizolvați drojdia proaspătă în el, apoi adăugați treptat făina și amestecați cu o lingură. După ce obțineți o consistență cremoasă, pudrați suprafața cu o linguriță rasă de făină.
Acoperiți vasul cu maia cu un prosop și lăsați-o să dospească într-un loc călduț pentru 45 de minute.
Mod de preparare aluat
În vasul în care este făina, faceți o „groapă” și adăugați maia, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământați până când aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adăugați zahărul, un praf de sare și aromele, apoi frământați din nou până la amestecul lor în aluat.
Adăugați untul topit ușor călduț (spre rece) treptat și frământați până când este complet absorbit de aluat.
Ungeți suprafața pe care veți lucra cu puțin ulei și mutați aluatul acolo. Continuați frământarea lui până când obțineți un aluat elastic și lucios. La acest pas, bucătăreasa atrage atenția să nu adăugați făină în exces dacă aluatul este lipicios la început, ci mai degrabă să vă ungeți mâinile cu ulei în timpul frământării.
Formați un aluat rotund pe care îl puneți înapoi în vas și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul.
Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul, scrie Laura Adamache. Îl puteți încălzi la 100 de grade C pentru 5-10 minute, îl stingeți și introduceți vasul înăuntru. Pentru a menține căldura necesară unei dospiri corecte, puteți lăsa beculețul din cuptor aprins.
Mod de preparare umplutura de nucă
Topiți mai întâi mierea la foc mic, apoi adăugați nuca măcinată amestecată cu cacao și zahărul. Adăugați apoi, treptat, laptele cu esența de rom și amestecați pe foc mic până când obțineți o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, puteți adăuga 2-3 linguri. Stingeți focul și o lăsați să se răcească.
Vă întoarceți la aluat. Ungeți masa de lucru cu ulei, răsturnați aluatul și îl împărțiți în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat până când are o grosime de 2-3 cm.
Pe fiecare bucată, puneți jumătate din umplutură și întindeți-o, având grijă să lăsați cam 2-3 cm din capete neunse. Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat și rulați-le pe amândouă, separat, iar apoi „împletiți-le” și le lipiți bine capetele.
Tapetăm forma cu unt și hârtie de copt și puneți cozonacul în ea. Mai lăsați cozonacul la dospit în tavă pentru o oră-o oră și jumătate până când depășește puțin marginile formei.
După acest timp, ungeți desertul cu un ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte și îl pudrați cu zahăr tos.
Coaceți cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 45-50 de minute.
Alte rețete tradiționale VIDEO de cozonac cu umplutură de nucă
Rețeta Jamilei pentru cozonacul de sărbători
Rețetele Jamilei sunt faimoase în rândul pasionaților de bucătărie și gurmanzilor, mai ales în timpul sărbătorilor. Astfel, vă prezentăm și rețeta ei de cozonac pufos cu umplutură de nucă, la care a adăugat un ingredient despre care se spune că face aluatul proaspăt: smântâna.
Ingrediente aluat
- 1 kg făină
- 350 ml lapte
- 250 g zahăr
- 200 g smântână
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 100 g unt topit
- 20 g drojdie uscată/ 50 g drojdie proaspătă
- 10 g coajă rasă de la o portocală
- 10 g coajă rasă de la o lămâie
- 8 gălbenușuri
- o lingură extract de vanilie
- o lingură esență de lămâie
- un praf de sare
Ingrediente umplutură
- 500 g nucă măcinată
- 200 g rahat
- 200 g zahăr
- 50 g cacao
- 4 albușuri
- o linguriță esență de rom
Modul de preparare îl găsiți în videoul de mai jos:
Rețetă cozonac cu nucă și rom – Laura Laurențiu
Ingrediente aluat
- 500-550 g făină tip 000
- 250 ml de lapte
- 8 gălbenușuri
- 100 g zahăr pudrp
- 25 g zahăr tos
- 25 g drojdie proaspătă
- 100 g de unt
- 25 ml de ulei de floarea soarelui
- 25 ml de rom (alcool)
- coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală sau amestecată
- o linguriță rasă de sare
- o lingură extract natural de vanilie/ un plic de zahăr vaninilat
Laura Laurențiu folosește rom în prepararea cozonacului pentru că, scrie ea, alcoolul ajută la dospirea aluatului.
Ingrediente umplutură
- 350 g de nucă măcinată
- 100 ml lapte
- 200 g zahăr
- o lingură rasă de cacao
- 25 ml de rom (alcool)
- o lingură extract de vanilie
- 2 albușuri