Reteta israeliana de linte cu orez, o varianta gustoasa de post
Mai sunt cateva zile pana la Craciun si cei care tin post nu stiu ce sa mai gateasca. Ei bine, o idee ar putea fi o mancare pe baza de linte. Linea este saraca in grasimi si bogata in fibre si proteine, fier, acid folic, calciu, magneziu si fosfor, vitamina B si C. Medicii o recomandata celor care vor sa scape de colesterol si de constipatie. Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
Lintea face parte din primele legume cultivate de oameni. Inca din perioada neolitic, era cultivata impreuna cu graul, mazarea si inul.
Denumirea de linte vine din latina si inseamna lentila, datorita formei bombate si circulare a semintelor. Ca si soia, lintea este preferata vegetarienilor, a populatiei asiatice si mediteraneene.
Ingrediente:
1 ceasca de linte
2 cesti apa
3 linguri de ulei vegetal
2 cepe mari, tocate
3 catei mari de usturoi, tocati
1 lingurita de chimen macinat
1 ceasca si jumatate de orez cu bobul mare
sare si piper negru macinat
2 linguri de patrunjel, optional
Lintea se alege, se spala in mai multe ape si se pune la fiert timp de 20 de minute. Mutati-o apoi intr-o tigaie, iar apa in care a fiert, intr-un alt vas, apoi adaugati 3 cesti din aceasta apa peste linte.
Intr-o alta tigaie incingeti uleiul, puneti ceapa la calit si nu uitati sa amestecati din cand in cand sa nu se arda. Dupa 15 minute, adaugati usturoiul si chimenul si amestecati o jumatate de minut.
Se pune lintea la fiert, adaugati sarea, orezul si ceapa. Puneti un capac si lasati amestecul sa fiarba, fara sa amestecati, timp de 20 de minute.
Potriviti mancarea de sare si piper si puneti patrunjel, daca vreti. Se serveste fierbinte.
Pentru 5 – 6 portii
Pret aproximativ: cel mult 10 lei
Surse: jewish-food.org si wikipedia.org