Reuters: Curiosul caz al imperiului imobiliar din Romania al unui broker din Iowa si o tentativa de sinucidere
Russell Wasendorf Sr., fondatorul companiei falimentare de brokeraj PGFBest, si-a riscat investitiile departe de pietele americane unde si-a construit numele. Mai exact, in Romania, relateaza Reuters.
Cu mai mult de un deceniu in urma se presupune ca acesta a inceput sa ascunda mai mult de 200 de milioane de dolari din banii clientilor, insusiti ilegal printr-un sistem care a fost dezvaluit in aceasta saptamana. Wasendorf s-a alaturat apoi altor trei traderi din Chicago, fondand unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltare imobiliara din Romania, grupul Avrig 35, care a fost evaluat la mai mult de 1 miliard de dolari in perioada sa de maxima expansiune, in 2007.
Insa, dupa acest varf, valoarea detinerilor acestuia a scazut de la 150 de milioane de dolari, la mai putin de 45 de milioane, dupa ce Avrig si-a subscris investiile.
Alexander Hergan, partenerul de afaceri al Wasendorf nascut in Romania, un fost trader cu optiuni si membru fondator al Chicago Board of Options Exchange (CBOE), spera ca drama din Iowa sa nu afecteze recuperarea grupului.
„Nu doresc sub nicio forma ca situatia lui Russel sa se reverse asupra grupului Avrig”, a spus acesta intr-un interviu telefonic.
„Avrig 35 a fost pus in insolventa recent, insa am avut succes si am iesit din acest lucru. Planuim sa platim 50 de milioane de dolari din datoriile noastre in urmatoarele doua luni. Am salvat aceasta companie anul trecut”.
Firma, binecunoscuta in Romania pentru ca a construit cea mai inalta cladire din tara, a adaugat o noua si neplacuta dimensiune la adancirea misterului din jurul lui Wasendorf, a carui incercare de sinucidere de luni a demarat o investigatie a FBI, un proces din partea reglementatorilor si falimentul PFGBest.
Problemele Avrig dupa criza financiara globala din anul 2008 pun o noua lumina asupra finantelor lui Wasendorf, care au reprezentat subiectul unui control intens atunci cand investitorii cautau sa identifice fondurile absente din SUA.
Hergan a spus ca nu crede ca pretinsul abuz asupra fondurilor clientilor de la PGFBest poate fi legat de problemele financiare ale Avrig.
Intrebat daca acesta este ingrijorat ca reglementatorii din SUA pot dori sa analizeze si Avrig ca parte a investigatiei acestora, el a spus ca grupul va coopera cu orice investigatie.
„Sigur ca ne gandim la acest lucru, insa nu suntem ingrijorati. Ei pot merge dupa activele acestuia, ei pot merge dupa actiunile sale de la grupul Avrig”, a afirmat Hergan.
Hergan, care a emigrat in Statele Unite in 1966, la varsta de 19 ani, a spus ca el si Mark Proskine – tatal directorului executiv din prezent al Avrig, Matthew Proskine – l-au intalnit pe Wasendorf in ani ’90, cand acesta din urma, originar din Iowa, incerca sa cumpere locurile lor de tranzactionare de la o bursa din Chicago.
Desi intelegerea a cazut in cele din urma, acestia au mentinut contactul. Dupa mai multi ani, Hergan a avut ideea de a investi impreuna in tara sa de originie, Romania, care intrase intr-o perioada de crestere economica exploziva la un deceniu dupa colapsul regimului comunist brutal al lui Nicolae Ceausescu.
Hergan a declarat ca Wasendorf, Hergan si ‘batranul’ Proskine – si inca un investitor din Chicago pe care a refuzat sa-l nominalizeze – au pus fiecare 500.000 de dolari in 1999 si au lansat fondul comun. Hergan a revenit in Bucuresti in acelasi an.
Avrig a inceput apoi boom-ul. Firma a fost implicata in constructia unora dintre cele mai mari cladiri din Romania, inclusiv un parteneriat pentru a construi cel mai mare zgarie-nor al tarii, Bucharest Town Center, de 26 de etaje, in 2007.
In perioada sa de maxima expansiune, in 2007, investitiile Wasendorf in Romania au eclipsat valoarea PFGBest. Acesta a fost momentul in care Wasendorf a incepul planul sau de a reloca PFGBest de la Chicago la statul sau de origine, Iowa, proiectand un complex de 18 milioane de dolari si 15.000 metri patrati, in Cedar Springs.
Hergan a spus ca Wasendorf nu a fost implicat in conducerea de zi cu zi a Avrig si niciodata nu a vizitat Romania. Insa a vorbit cu el prin telefon si se intalneau in Chicago, cel putin o data pe an, la intrunirea anuala a investitorilor grupului.
Grupul Avrig s-a extins la mai mult de 60 de companii pana in 2008, ramificandu-se in sectoare diverse, precum canale de televiziune, magazine de retail si administrarea activelor.
Pana in 2007, UBS Bank a sfatuit compania cu privire la listarea pe London Alternative Investment Market si a evaluat grupul la mai mult de 1 miliard de dolari.
Pe hartie, investitia initiala de 500.000 de dolari a lui Wasendorf in grup explodase. Desi cota sa in companie a fost diluata la mai putin de 15 procente, dupa ce Hergan a adus si alti investitori, acesta are in continuare cel mult 150 de milioane de dolari, sau de 300 de ori mai mult decat investitia originala, in doar 8 ani.
Planurile de a lista Avrig in Londra au esuat in urma crizei financiare.
„Cand vremurile dure au lovit … bancile pur si simplu s-au oprit din a ne finanta, unele cand eram exact in mijlocul constructiei”, a mentionat Hergan. „Piata pur si simplu s-a oprit sa functioneze”.
Pana in luna iulie a anului trecut, grupul s-a confruntat cu o serie de petitii din partea creditorilor care au incercat sa impinga Avrig in insolventa din cauza datoriilor uriase.
Zgarie-norul Bucharest Tower Center a ramas gol pentru cel putin trei ani si Avrig nu a vandut nicio proprietate semnificativa de la declansarea crizei.
Datele financiare obtinute de Reuters de la Ministerul de Finante roman arata ca Avrig avea pana in 2010 datorii totale in bilantul sau de aproape 135 milioane lei (36,6 mil. dolari).
Acestea s-au dublat pana in prezent, la 80 milioane de dolari, conform lui Hergan.
Chiar daca aceasta companie este operationala in continuare, balanta conturilor bancare a fost de doar 13.240 lei (3.600 de dolari) la sfarsitul lui 2010, arata cifrele. Firma a fost pe pierdere in fiecare dintre ultimii trei ani.
Intre 2007 si 2001, Wasendorf a contribuit cu bani cash la trei-patru mici ‘solicitari de capital’ din partea Avrig, a afirmat Matthew Proskine, in acelasi interviu telefonic, adaugand ca anul trecut contributia lui Wasendorf a fost de 750.000 de dolari.
Hergan a spus ca, atunci cand l-a intalnit pe Wasendorf anul trecut, „el a parut putin mai tensionat” insa nu s-a gandit in acea perioada ca acesta poate ajunge la o tentativa de sinucidere.
Wasendorf este in prezent la un spital din Iowa dupa ce a incercat sa se sinucida in masina sa, luni, la sediul PFGBest din Cedar Fall.
„Nu m-am gandit niciodata la posibilitatea ca el sa fie implicat intr-o chestiune ca asta”, a precizat Hergan. „Cand aceste lucruri se intampla, oamenii isi pierd capul”.