Sari direct la conținut

Rezerva valutara BNR a scazut cu 621 milioane de euro. Scaderea e conjuncturala, o rezerva prea mare nefiind in mod obligatoriu un semn de sanatate

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Foto: AGERPRES
Mugur Isarescu, Foto: AGERPRES

Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scazut in februarie cu 621 de milioane de euro, atingand 32,068 miliarde de euro, faţă de 32,689 miliarde euro la 31 ianuarie 2011. Potrivit datelor furnizate marti de BNR, intrările au fost de 750 milioane euro, iar iesirile de 1,37 miliarde de euro, aceste iesiri reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene, precum şi alte plăţi. Scaderea este una conjuncturala, existand diferente de la luna la luna pe fondul modificarii ponderii pasivelor.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a

practici administrare aur

practici administrare aur

Foto: Hotnews

situat la 3,399 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2011 au fost de 35,467 miliarde euro, faţă de 35,947 miliarde euro la 31 ianuarie 2011.

Plăţile scadente în luna martie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 140,85 milioane euro.

Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. „S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp”, a spus Isarescu.

Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.

rezerva de aur 1929-1938

rezerva de aur 1929-1938

Foto: Hotnews

In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia – de 7,8 tone, din Lituania – de 5,9 tone, din Polonia – de 103 tone, iar a Slovaciei – de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

„Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori”, a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care ” a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult”.

„Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale”, a comentat Isarescu.

El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar tebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.

  • La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?

Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea plăţilor aferente obligaţiilor externe ale statului român, asigurarea credibilităţii ţării, fluidizarea împrumuturilor externe, limitarea vulnerabilităţii externe (absorbţia şocurilor

randamente comparate

randamente comparate

Foto: BNR

financiare adverse în perioade de criză sau în situaţia restrângerii accesului la pieţele internaţionale de capital), consolidarea credibilităţii politicii economice, a politicii monetare şi a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea intervenţiei în sprijinul monedei naţionale si acumularea de avuţii pentru generaţiile viitoare şi pentru a face faţă unor şocuri exogene neprevăzute.

Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea împrumuturilor externe contractate de statul român, a dobânzilor şi comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligaţiilor externe rezultate din garanţiile emise de Guvernul României, sub forma participaţiilor Romaniei la organismele internaţionale, pentru plata comisioanelor şi spezelor aferente operaţiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursări către băncile comerciale în limita rezervelor minime obligatorii deţinute de acestea sau pentru vânzarea de valută pe piaţa valutară interbancară

  • Fructificarea rezervei internationale

Conform practicii internaţionale, valutele sunt menţinute la bănci centrale din străinătate, emitente ale valutelor respective (în cazul euro, bănci centrale din Eurosistem) sau la alte instituţii financiare internaţionale.

Stocul de aur este păstrat parţial în cadrul Băncii Naţionale a României, parţial la alte bănci centrale.

Conform standardelor FMI, menţinerea rezervei valutare în ţară ar determina pierderea calităţii acesteia de rezerve internaţionale

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro