Sari direct la conținut

RISE Project: Reteaua Comanescu (I): platformele Petrom

Rise Project

Gabriel Comanescu, unul dintre primii zece cei mai bogati romani, a facut avere din fostele platforme Petrom de foraj marin. Cum a reusit? Simplu: a avut de partea lui un german, om-cheie in managementul OMV Petrom, alaturi de care a instituit un parteneriat secret in marea Caraibilor. Neamtul a jucat la dublu timp de doi ani, influentand deciziile OMV Petrom in interesul afaceristului roman si al sau personal. Secretul iese la iveala acum, in #PanamaPapers.

Banii lui Comanescu – evaluati in revista Forbes la peste 500 de milioane de euro – provin din afaceri petroliere derulate in Romania si in spatiul ex-sovietic. Magnatul si-a disimulat interesele financiare intr-o retea complicata de firme offshore, retea intinsa din Panama si Insulele Virgine Britanice pana in Niue – o mica insula din Pacificul de Sud, aflata la 2400 de kilometri de Noua Zeelanda. El a fost sau este asociat in aceste companii cu personaje controversate intre care si sindicalistul Liviu Luca, partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vantu, trimis in judecata pentru constituire de grup infractional organizat, delapidare si spalare de bani.

Una dintre cele sase companii offshore manevrate de Gabriel Comanescu si investigate de RISE Project ascunde pactul secret care l-a propulsat pe afacerist in topul celor mai importanti jucatori din piata petrolului si gazelor din regiunea Marii Negre. Nota de plata a fost si este decontata de OMV Petrom, precum si de noi toti – in situatia in care statul roman inca detine 20 la suta din actiunile companiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro