Rise Project: Spalatoria romano-daneza. Zeci de romani saraci sunt cautati de Fisc si de procurorii danezi pentru fraude si spalare de bani
Peste 4000 de romani pleaca anual la munca in Danemarca. Incearca sa-si croiasca un trai mai bun, dar nu toti reusesc. Zeci de romani saraci sunt cautati de Fisc si de procurorii danezi pentru fraude si spalari de bani. Rise Project, in parteneriat cu Monday Production/TV 2 din Danemarca, a documentat mecanismele prin care milioane de euro au disparut fara urma.
Sorin Lazar, un localnic din Mihailesti, Ilfov, a plecat in Danemarca acum sase ani. Era tot decembrie. A cantat pe strazi si a vandut ziare in Copenhaga, capitala statului scandinav. Apoi a facut bani cu telefoane, impreuna cu un arab si un roman. Ultimii doi incheiau pe numele lui Sorin abonamente la diversi operatori locali si primeau, la pachet, telefoane scumpe. Vindeau rapid telefoanele fara sa mai plateasca abonamentele.
Tot ei au mai deschis o firma pe numele lui Sorin, in care alte companii fantoma au pompat 155 de mii de euro.
Banii s-au evaporat la fel de repede: au ajuns mai departe in conturile unei case de schimb valutar si de aici au fost scosi in numerar, cu sacosa. In Danemarca, casele de schimb au un regim special, functioneaza si ca un ghiseu bancar, dar cu reguli mult mai permisive. La fel ca Sorin au facut si alti zeci de romani. Toti sunt cautati acum de autoritatile daneze pentru fraude si spalare de bani. Pe hartie, ei sunt directorii firmelor din care au disparut zeci de milioane de euro.
Reporterii Rise Project au inceput sa documenteze anul trecut o retea similara din Danemarca. S-au infiltrat intr-o grupare de hoti romani care operau tot in Copenhaga. Liderul lor era Danciu Grancea, un sibian condamnat in tara noastra dupa ce a fost prins cu 9.600 de euro falsi. Grancea aducea someri romani din zona Sibiului pe care ii caza in casele partenerului sau de afaceri, sirianul Ali Abdulhussein Yesar. Tot el ii punea sa semneze documente pe care nu le intelegeau si le platea, la schimb, cateva mii de euro. Romanii deveneau astfel, in acte, proprietarii si directorii unor firme fantoma implicate in fraude masive.