Sari direct la conținut

Rodica Zafiu, confidenta limbii române

HotNews.ro
Rodica Zafiu, Foto: AGERPRES
Rodica Zafiu, Foto: AGERPRES

”Ce limbă mai vorbesc românii?” este conferința de la Ateneul Român ținută de Rodica Zafiu. În timp ce Rodica Zafiu baleta printre cuvintele limbii române, mi-am notat aceste lucruri. Conferința poate fi văzută online.Cine vrea s-o citească pe Rodica Zafiu? E ultima sa carte. Cine vrea să se contamineze de Temperance? Articolele Rodicăi Zafiu.

Pentru Rodica Zafiu limba română nu este o problemă

Rodica Zafiu știe o regulă simplă: limba română e un spațiu deschis, o ușă deschisă, o lume deschisă. Limba română nu are graniță. Limba română este ospitalieră. Limba română nu fuge de bine, de rău. De unde știe Rodica Zafiu toate aceste lucruri? Este prietena, confidentă a limbii române. Cu privirea ei proaspătă, atentă, nu putea fi altfel. Așa cum oricine poate fi. Dar câți dintre noi avem toleranța și răbdarea Rodicăi Zafiu?

Rodica Zafiu este Sherlock Holmes?

Este. Dă-i o expresie nouă, bro, orice. Stă o clipă, apoi zâmbește, se prinde ce origini are expresia. Dar nu se aruncă cu capul înainte. N-o vezi. Stă, se uită în jur, zâmbește, i se pare că a găsit prea ușor răspunsul. Și vrea înc-o clipă. Din punctul ăsta de vedere Rodica Zafiu este un spectacol în sine. Limba română nu-i dă riduri Rodicăi, nu, mai degrabă zâmbet. Pentru că știe cât de nebuni sunt extremiștii limbii române. Unii au ură pentru migratori, alții au pată pe cuvinte. Cei mai mulți scriu greșit. Dar câți dintre noi au acest zâmbet ca al Rodicăi Zafiu? Zâmbet care dă cumpăt și cugetare în căutarea soluției.

De aici, așa heroină e Rodica Zafiu

Un cuvânt la întâmplare, unul care nici nu s-a dumirit că e-n limba română, o face vedetă. De ce? pentru că Rodica Zafiu nu se aruncă influencer să spună totul, repede. Ci consemnează sincer șocul și groaza publicului, pe care ea nu le are. A luat-o razna limba. Nu mai e ce a fost. Ei și? Așa e limba de la mama ei, în fiece zi. O zăpăceală. o zăpăcită, o alintată, o răutate, o ordine și-o dezordine. Rodica Zafiu privește deschis, zâmbește, nu e speriată. Își face cu ochiul cu limba romînî. Dă verdictul. Apoi, știe Rodica Zafiu că și-a consumat timpul cu un rebel, cu un nevolnic, cu un berbant, cu un cuvânt ce vine ți pleacă. Oricând, acest du-te vino în limba română asta o face „heroina”, vorba lui Carla s Dream. Eroina și heroina. Vrei să citești mai mult și mai mult din textele-luptele-temperanțele rodicăi Zafiu. Rodica Zafiu poate fi contestată. Poate fi pusă la îndoială. Dar cine s-o facă? De ce nu? Puțini au argumentele și pofta sa de joacă. Nimeni n-are Temperance ca Rodica în fața asalturilor barbare, războaielor, prescurtărilor, neologizării. Temperance Zafiu privește astăzi și poate oricând să fie egală cu ea însăși. Într-o lume volatilă, nebună, zănatică.

RODICA ZAFIU (n. 6 mai 1958, Bucureşti). Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română la Universitatea din Bucureşti. Doctor în filologie. Din 1990, cadru didactic la Catedra de Limba Română a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti (din 2007, profesor universitar). Din 2003, cercetător ştiinţific I la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ (Sectorul de gramatică). Domenii de cercetare: lingvistica textului, pragmatică, stilistică şi poetică, gramatică, lexic, onomastică literară, retorică, argumentare, teoria lecturii, istoria limbii literare. Contribuţii la cercetarea conectorilor pragmatici, a mijloacelor lingvistice ale modalizării şi aproximării, a discursului politic şi jurnalistic, a limbii române vorbite (argou), a raportului scriere–oralitate, a tendinţelor limbii române actuale.(Humanitas)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro