Sari direct la conținut

Romanai libera: Calauza pentru evadatii din "Epoca de Aur"

Romania Libera

Retelele care ajutau fugarii inainte de 1989 sa treaca Dunarea pe la „Cazane” reprezinta si astazi un subiect tabu pentru multi dintre localnicii din zona Orsovei. Frica de turnatori si de agenti infiltrati ai Securitatii mai domneste inca printre oameni, chiar daca vremurile s-au schimbat. Una dintre cele mai cunoscute calauze de atunci, Alexandru simian, a acceptat totusi sa ne povesteasca cum functiona mecanismul care a scos din lagarul comunist zeci de mii de romani.

simian a platit si el tribut acelor vremuri. In 1988 a fost arestat, anchetat si torturat de Securitate, iar familia sa a fost supusa unor presiuni greu de imaginat in timpurile noastre. Oamenii spun azi ca secretele Dunarii au fost aruncate in Cazane si nimeni n-o sa le mai scoata vreodata din strafundurile involburate ale fluviului. Daca te duci sa cauti povesti despre timpurile de mult apuse, fie la Orsova, fie mai sus, pe firul apei, la Eselnita, Dubova si Svinita, gasesti fara probleme pescari care sa-ti vorbeasca de munca lor, de orice altceva.

Dar daca intrebi ce se intampla prin locurile astea pana in 1989, daca vrei sa stii mai multe despre fuga romanilor la sarbi, daca ai de gand sa cunosti ceva in legatura cu retelele de calauze care le-au inlesnit fugarilor drumul spre liberate, atunci multi localnici iti vor intoarce spatele, asa cum ni s-a intamplat si noua. Am descoperit cu surprindere ca in aceasta parte a Romaniei mai sunt barbati si femei in toata firea care se tem si azi.

Se tem sa scoata la lumina zilei, cum ziceau unii, „secretele din Cazane”. Pe acolo pe unde Dunarea e stransa in clestele muntilor si albia raului e mai ingusta, pe la Cazanele Mari si Cazanele Mici, era locul cel mai bun pentru iesirea din tara. Ne-au uimit mai ales vorbele unui batran, care n-ar baga mana in foc pentru democratia si libertatea din Romania. „E-he, nu se stie cum sunt vremurile, daca nu s-or intoarce timpurile cele vechi, asa ca mai bine nu va spun nimic, desi stiu multe”, zice mosul cu vocea tremuranda.

Altii ne-au dat de inteles ca se tem si azi de posibile represalii impotriva fostelor calauze.Acasa la SimianPrintre atatia ochi iscoditori si neincrezatori in intentiile noastre am dat si de cineva dispus sa rupa tacerea. Am fost trimisi la Alexandru simian, despre care lumea ne-a spus ca i-a ajutat pe multi sa treaca Dunarea, dar a si facut puscarie din cauza asta. „El o sa vorbeasca”, ne asigura binevoitorul care ne-a trimis la „una dintre cele mai mari calauze de pe Dunare”.

Integral in Romania libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro