Românii au plătit degeaba 18 milioane de euro la Transelectrica anul trecut pentru un serviciu neprestat, spune Asociația Prosumatorilor

Consumatorii români au plătit în facturi 18 milioane de euro către Transelectrica, anul trecut, în contul tarifelor de transport al energiei, deși electricitatea produsă de prosumatori nu circulă prin rețeaua de înaltă tensiune gestionată de această companie, susține Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie.
Este vorba de o cantitate de 1,2 TWh de electricitate, cât înseamnă producția de anul trecut a prosumatorilor din România. Această energie circulă doar prin rețeaua de joasă și medie tensiune, gestionată de distribuitori, și nu ajunge în cea de înaltă tensiune, astfel că Transelectrica nu avea dreptul să încaseze această sumă de bani, potrivit asociației.
Conform reglementărilor ANRE, compania a perceput tuturor consumatorilor următoarele tarife pentru energia electrică furnizată local de către prosumatori:
- TG (tarif de introducere în rețea): ~4 lei/MWh
- TL (tarif de extragere din rețea): ~27,72 lei/MWh
- TSS (servicii de sistem): ~12,84 lei/MWh
- Tarif mediu de transport: 31,67 lei/MWh
„Dacă în 2024 prosumatorii au produs 1,2 TWh, în 2025 estimăm că această cifră va depăși 2 TWh, în timp ce tarifele practicate de Transelectrica au crescut cu aproximativ 8% în 2025, ceea ce va duce la încasari necuvenite de peste 35 milioane de euro. Transelectrica nu a mișcat un deget. Dar a fost plătită”, se mai arată în comunicat.
În alte țări UE, nu se percep tarife de transport energiei produse de prosumatori
Asociația Prosumatorilor cere ANRE să modifice reglementările și să introducă un mecanism de ajustare anuală a acestor tarife în funcție de cantitatea de energie produsă și consumată local.
Totodată, ANRE ar trebui să excepteze explicit de la plata tarifelor de transport energia care nu intră în rețeaua de înaltă tensiune.
Totodată, sumele încasate abuziv ar trebui returnate sau compensate cu tarifele de anul următor.
În mai multe țări europene, printre care Italia, Franța, Germania, Spania și Belgia, nu se percep tarife de transport al energiei pentru electricitatea produsă de prosumatori, susține Asociația Prosumatorilor din România.
UPDATE Transelectrica: Tarifele de transport sunt reglementate de către ANRE
În replică, Transelectrica susține că informațiile publicate de Asociația Prosumatorilor conțin afirmații tendențioase, cu potențialul de a induce în eroare opinia publică și de a afecta în mod nejustificat imaginea companiei.
Transelectrica susține că tarifele pe care le percepe sunt reglementate în totalitate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).
În plus, prosumatorii nu plătesc tarife de rețea, se mai arată în comunicatul Transelectrica.
„Prin modalitatea de stabilire a tarifului de transport și a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem, baza de colectare a acestor tarife – stabilitã de reglementãrile ANRE – nu conduce la realizarea unor venituri sau profituri excedentare de cãtre Transelectrica.
Criteriul de referințã la stabilirea de cãtre ANRE a veniturilor Transelectrica este acoperirea costurilor justificate care sunt necesare pentru prestarea serviciului public de transport al energiei electrice și a serviciului public de sistem în condițiile stabilite în lege și în standardul de performanțã al serviciilor publice de transport și de sistem ale energiei electrice.
Eventuale surplusuri sau deficite de venit raportate la nivelul de venit stabilit de ANRE pe baza criteriului menționat anterior, provenite din diferențe în plus sau în minus între volumele tarifabile de energie electricã realizate fațã de cele prognozate care au stat la baza tarifelor aprobate, au caracter temporar și sunt compensate printr-un mecanism de regularizare stabilit de reglementãrile ANRE.
În concluzie, CNTEE Transelectrica SA funcționeazã în limitele cadrului tarifar stabilite de ANRE”, se arată în comunicatul companiei.
Sursa foto: Dreamstime