Sari direct la conținut

Romanii cu averi mari au declarat Fiscului venituri obtinute in strainatate in valoare de 32 de milioane de euro

HotNews.ro
Gelu Diaconu, Foto: AGERPRES
Gelu Diaconu, Foto: AGERPRES

Veniturile din strainatate declarate in 2014 (obtinute asadar in 2013) de romanii cu averi mari au fost de peste 7 ori mai mari decat cele declarate in 2013, crescand de la 18,27 milioane de lei la 144,27 milioane de lei (cca 32 milioane de euro), arata datele transmise miercuri de ANAF. Reamintim ca programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari are in vedere, intr-o prima faza, un grup de aproximativ 400 de persoane, atat din Bucuresti cat si din restul tarii.

„Aceasta crestere survine in urma intensificari campaniei de asigurare a conformarii fiscale la declararea veniturilor din strainatate, derulata de Directia Verificari Fiscale. Campania consta in emiterea de notificari catre persoanele care alcatuiesc grupul PFAM prin care le-au au fost aduse la cunostinta obligatiile fiscale de declarare a acestor venituri, solicitarea de informatii privind veniturile din strainatate si efectuarea de verificari extinse”, se arata in comunicatul Fiscului..

In cadrul programului derulat de ANAF au fost declansate un numar de 30 de verificari fiscale prealabile documentare, iar in cazul a 11 persoane fizice pentru care s-a constatat existenta unei diferente semnificative intre veniturile estimate si cele declarate, au fost emise avize de verificare fiscala, persoanele in cauza fiind solicitate sa furnizeze documente justificative (inclusiv declaratia de patrimoniu si venituri) sau clarificari relevante la sediul Directiei Verificari Fiscale. Aceste verificari se afla in curs de desfasurare.

„Mentionam ca verificarea situatiei fiscale a persoanelor fizice cu averi mari prezinta un grad sporit de dificultate si complexitate, datorat profilului economic general al acestor persoane, caracterizat de nivelul afacerilor derulate de acestea, sumele semnificative de bani implicate, multitudinea de societati comerciale, conturi bancare, proprietati, achizitii, instrumente investitionale, interese financiare la nivel national si international, cheltuieli personale etc. Selectarea celor 30 de persoane pentru verificari fiscale prealabile documentare a fost realizata pe baza analizelor de risc efectuate la nivelul directiei, asupra elementelor patrimoniale, fluxurilor de trezorerie si cheltuielilor personale ale persoanelor care alcatuiesc grupul tinta PFAM”, mai spun oficialii ANAF.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro